Skip to main content

H διαπραγμάτευση στο ασφαλιστικό και η... μετάφραση του Τσίπρα

Η ελληνική τακτική στις συζητήσεις με τους Θεσμούς για το ασφαλιστικό και πώς ερμηνεύεται η θέση του πρωθυπουργού «διαπραγμάτευση για όσο χρειαστεί».

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο επιβεβαιώνεται η πληροφορία που σας είχαμε δημοσιεύσει, με δύο εκτενή ρεπορτάζ, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, της τελευταίας του 2015. Ο λόγος αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναφορικά με το ασφαλιστικό ζήτημα, το οποίο είναι και το κρισιμότερο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για την ελληνική τακτική, που θα εφαρμοσθεί, ως προς το ζήτημα περιγράφοντας την με δύο λόγια ως εξής: «Διαπραγμάτευση, για όσο χρειαστεί».

Μας την είχε μεταφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σε ανύποπτο χρόνο και την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του (Real) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Το θέμα είναι τώρα το πώς μεταφράζεται το «όσο χρειαστεί»: Οι εκτιμήσεις παραγόντων κοντά στη διαπραγμάτευση απαντούν ως εξής: Έως και τον Μάρτιο. Αν και οι πραγματικά μεγάλες ανελαστικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου ξεκινούν από τον προσεχή Ιούλιο (3,7 δις ευρώ).

Οπότε στο πίσω μέρος του Μαξίμου, μπορεί να υπάρχει κι αυτό το χρονικό ορόσημο. Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί (Καθημερινή) ότι η ελληνική οικονομία δε θα αντέξει την εμπειρία ενός εξαμήνου σαν του πρώτου του 2015.

Ποιος θα δικαιωθεί; Θα φανεί από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις με τους δανειστές. Ωστόσο, δύσκολα θεωρούμε ότι οι επικεφαλείς ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου. Πιθανότερη ημερομηνία μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου.