Skip to main content

Μεταβατική περίοδο μετά το Brexit θα ζητήσει η Τερέζα Μέι

Εάν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία αναπόφευκτα δύσκολη διαδικασία, αναμένεται να επισημάνει.

Να κάνει μία προσπάθεια για να διευκρινίσει πώς βλέπει το μέλλον θα επιχειρήσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, από την οποία οι Ευρωπαίοι περιμένουν τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.

«Εάν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία αναπόφευκτα δύσκολη διαδικασία, είναι προς το συμφέρον όλων μας οι διαπραγματεύσεις μας να τελεσφορήσουν», θα πει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον που έχουμε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», θα πει η κ. Μέι.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, με στόχο την απεμπλοκή των συνομιλιών για το Brexit που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι θα εκθέσει επίσης «το όραμά της για μία νέα τολμηρή σύμπραξη στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας» και τα σχέδιά της για μία «περιορισμένη χρονικά περίοδο εφαρμογής που θα προσφέρει ασφάλεια και σαφήνεια στις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Με άλλα λόγια, θα ζητήσει μία μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι να υπάρξει συμφωνία για μία νέα σύμπραξη.

Η πρόταση ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τους βρετανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, που ανησυχούν για μία έξοδο χωρίς δίχτυ προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχετικά με ένα από τα ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης, τον προσδιορισμό του κόστους του διαζυγίου, η Τερέζα Μέι θα προτείνει το ποσόν των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι των οικονομικών υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Καθαρή φημολογία», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ. Ομως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλέσθηκε το BBC, η πρωθυπουργός θα υποβάλει μία οικονομική πρόταση «ανοικτή και γενναιόδωρη».