Skip to main content

Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για την υπόθεση Αυγενάκη

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Βουλή με αιχμή την ασφάλεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρόεδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με το δημοσίευμα της Documento που εμπλέκει τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρη Αυγενάκη σε κυκλώματα εγκληματικής δράσης.

«Ψάχνετε την ανομία μόνο στα Εξάρχεια. Η ανομία συχνάζει και σε πιο χάι περιοχές και εσχάτως και στην ίδια την αυλή σας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του, στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα.

Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα η ΕΛΑΣ έχει κουραστεί να συλλαμβάνει ανθρώπους «με τους οποίους συναγελάζεστε, μέλη εγκληματικών οργανώσεων» και μίλησε για τη χθεσινή σύλληψη ναρκέμπορου και για έναν μαυραγορίτη χρυσού.

«Αυτοί είναι οι άριστοι με τους οποίους κάνουν παρέα οι άριστοι συνεργάτες σας κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά και τον ρώτησε: «Θα απομακρύνετε τον έμπιστό σας ή θα συνεχίσετε να του παρέχετε κάλυψη;» για να καταλήξει: «Δυστυχώς για σας δεν ρωτάτε εσείς».

Λαμβάνοντας τον λόγο, στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παρακράτος με τηλεφωνικές υποκλοπές και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λειτουργεί ως φερέφωνο εφημερίδας.

«Ήρθατε σήμερα να μιλήσετε ως επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ένα παρακράτος που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς, που όταν δεν εκβιάζει συκοφαντεί, που το στηρίζουν συγκεκριμένα ΜΜΕ που κατασκευάστηκαν για να το στηρίζουν», τόνισε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «όχι μονο γυρνάει τη χώρα πίσω, αλλά την επιστρέφει στη χειρότερη περίοδο του 'Αυριανισμού'΄».

«Η υπόθεση του κ. Αυγενάκη δεν ξεκίνησε από κανένα παρακράτος, παρακράτος είναι αυτοί τους οποίους συναναστρέφεται», απάντησε ο Πρωθυπουργός που ξαναπήρε τον λόγο αμέσως μετά.

«Το ΣΔΟΕ», εξήγησε, «παρακολουθούσε έναν ύποπτο για ναρκεμπορία και σωστά τον παρακολουθούσε με εισαγγελική παραγγελία. Έπεσε πάνω σε συνομιλίες του με μαυραγορίτη χρυσού και οι κοριοί της αστυνομίας έπιασαν τον κ. Αυγενάκη να συνομιλεί αυτός και ο φρουρός του με τους κακοποιούς».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.: «Εδώ κάνατε εξεταστική γιατί ο Καμμένος μίλησε με τον υπόδικο και του είπε να πάει στη δικαιοσύνη. Εδώ ξέρουμε τι είπε ο Αυγενάκης και τον έχετε ακόμη γραμματέα του κόμματός σας».

«Έρχεστε εδώ και αντί να πείτε μια κουβέντα, επικεντρώνετε την κριτική σας στο μέσο το οποίο ανέδειξε τη δικογραφία», συμπλήρωσε.

«Στο ζήτημα του παρακράτους δεν σας φαίνεται παράξενο ότι κάθε φορά διαρρέουν στην ίδια εφημερίδα επιλεκτικά αποσπάσματα συνομιλιών στελεχών της Ν.Δ.; Σας φαίνεται λογικό ότι ως Πρωθυπουργός δεν μπορείτε να διασφαλίσετε το απόρρητο των επικοινωνιών; Σας φαίνονται λογικά αυτά που συμβαίνουν;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης που ξαναπήρε τον λόγο.

Παρατήρησε ακόμη ότι μονίμως υπάρχει η απειλή ότι κάποιος ακούει κάποιον και καποια συνομιλία «μπορεί να διαρρεύσει σε φιλικό σας έντυπο για να δημιουργήσετε πρόβλημα στη Ν.Δ.».

«Σπεύδετε να δολοφονείτε χαρακτήρες, αλλα όταν κάποιοι άνθρωποι θα έρθουν στον δικαστήριο να αθωωθούν το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι η σπήλωση», επεσήμανε.  

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι ορθώς έγινε η παρακολούθηση των συνομιλιών με εισγγελική παραγγελία, για να προσθέσει: «Οι συνομιλίες βρέθηκαν, είναι στη δικογραφία. Η δικογραφία είναι ανοιχτή σε όλους τους δικηγόρους. Δεν υπάρχει περιφρούρηση της δικογραφίας». «Το αν ο κ. Αυγενάκης είναι ή δεν είναι αθώος δεν είναι η Βουλή που θα το κρίνει», κατέληξε.