Skip to main content

Μέτριες οι πρώτες 100 μέρες του Μακρόν

Με τη συμπλήρωση 100 ημερών θητείας του νέου γάλλου προέδρου είναι εμφανές ότι ο αρχικός ενθουσιασμός αποτελεί παρελθόν.

Η αρχική περίοδος χάριτος μετά την πανηγυρική εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία αποτελεί παρελθόν. Μετά από 100 μέρες θητείας οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν με ολοένα πιο κριτική στάση τον πρόεδρό τους. Μόλις 36% των ψηφοφόρων είναι σήμερα ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Μακρόν, δείχνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop. Έτσι ο άνθρωπος που ενσάρκωσε την ελπίδα πολλών γάλλων πολιτών υποχωρεί στην αντίστοιχη περίοδο (σ.σ. πρώτες 100 μέρες) ακόμη χαμηλότερα από τους επικριθέντες από τον λαό προκατόχους του, Νικολά Σαρκοζί (66%) και Φρανσουά Ολάντ (55%). Άκρως ανησυχητική εξέλιξη για τον γάλλο πρόεδρο, την ώρα που μερίδα του γαλλικού Τύπου κάνει λόγο για «ελεύθερη πτώση» του Μακρόν.

Πέρα από ορισμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, σημείο κριτικής αποτελεί και η προσωπικότητα του Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο ορισμένοι αναλυτές επιρρίπτουν τάσεις αυταρχισμού. Το γεγονός ότι ο 39χρονος πρόεδρος υπονόμευσε δημόσια τον παραιτηθέντα στο μεταξύ αρχηγό του Γαλλικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέρ, μετά την κριτική του τελευταίου στις κυβερνητικές περικοπές των στρατιωτικών δαπανών, δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στην κοινή γνώμη.

Νέα πολιτική κουλτούρα
Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν διετέλεσε σύμβουλος και υπουργός Οικονομίας υπό τον Φρανσουά Ολάντ, σύνθημα του προεκλογικού του αγώνα έγινε η ρήξη με την πολιτική ελίτ της Γαλλίας, η οποία κατά τη γνώμη πολλών ψηφοφόρων χρησιμοποιούσε το κράτος για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Στις αρχές Αυγούστου η Γαλλική Εθνοσυνέλευση κατήργησε σειρά βουλευτικών προνομίων, όπως για παράδειγμα ειδικούς όρους για την ασφάλισή τους σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή ανεργίας. Ο λεγόμενος νόμος για την επιβολή κανόνων ηθικής στην πολιτική ζωή της Γαλλίας δεν στοχεύει να θέσει περιορισμούς μόνο στα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ούτε οι αξιωματούχοι κατώτερων κλιμακίων επιτρέπεται στο εξής να απασχολούν ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες μέλη της οικογένειάς τους. Πάντως η συντηρητική αντιπολίτευση επιδιώκει να ακυρώσει τον νόμο στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, επειδή θεωρεί ότι αντιβαίνει στην απαγόρευση των διακρίσεων. Οι γάλλοι δικαστές αναμένεται να αποφανθούν το αργότερο εντός Σεπτεμβρίου.

Επώδυνες περικοπές για τους πολίτες

Ωστόσο, ο περιορισμός των βουλευτικών προνομίων εξυπηρετεί βεβαίως και τη σκοπιμότητα να μειωθούν οι αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις θυσίες που σχεδιάζει τους ζητήσει τα επόμενα χρόνια η γαλλική κυβέρνηση. Πυρήνας του πρώτου γύρου μεταρρυθμίσεων είναι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Το κράτος σκοπεύει να μειώσει την επιρροή του σε αυτό το πεδίο αφήνοντας περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητες λήψης αποφάσεων σε εργοδότες και συνδικάτα. Η χαλάρωση του εργατικού δικαίου επιδιώκει να ωθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε να μειωθεί η υψηλή για τα δεδομένα της χώρας ανεργία. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να ξεκαθαριστούν στο τέλος Αυγούστου. Η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο στην κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ τα μέτρα χαλάρωσης των εργασιακών σχέσεων μέσω διατάγματος, χωρίς να απαιτείται πλέον ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Οι εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος για συνταξιούχους και ανέργους παραπέμφθηκε από τον γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ στο 2018.

Πάντως η γαλλική κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας για συμμόρφωση της χώρας με τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ανώτατο όριο 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα οποία παραβίαζε τα τελευταία χρόνια η Γαλλία. Προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους ήδη από φέτος απαιτείται άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών. Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, στη λίστα των μειώσεων βρίσκεται και η χρηματοδότηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προβαίνει και σε περικοπές κοινωνικών δαπανών. Όπως η μείωση του επιδόματος κατοικίας για δικαιούχους που έχουν ανάγκη κατά πέντε ευρώ μηνιαίως από τον προσεχή Οκτώβριο. Το μέτρο έχει προκαλέσει σφοδρές διαμαρτυρίες και ενδέχεται να είναι ένας από τους λόγους που επλήγη η δημοτικότητα του Μακρόν.

Την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στη χώρα τις είχαν αναγνωρίσει ακόμη και οι προκάτοχοι του γάλλου προέδρου, ωστόσο λύγισαν υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων και εσωκομματικών τους αντιπάλων. Από αυτή την άποψη τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Τα μετριοπαθή συνδικάτα έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της κυβέρνησης και η σχετικά άπειρη πολιτική κοινοβουλευτική ομάδα του νεότευκτου κόμματος του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός» παραμένει πειθαρχημένη στην επίσημη γραμμή, ενώ δεν απειλείται από την αντιπολίτευση. Με αγωνία αναμένεται το ρεύμα στήριξης που θα δημιουργήσει το ριζοσπαστικό συνδικάτο CGT μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα στην οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πανεθνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο Μακρόν και η Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Εμανουέλ Μακρόν διαλαλούσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της ΕΕ. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει κινητικότητα σε αυτό το πεδίο. Δράση προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να αναληφθεί μόνο εφόσον έχει σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Πάντως η αυτοπεποίθηση που ακτινοβολεί ο Εμανουέλ Μακρόν στις δημόσιες ευρωπαϊκές του εμφανίσεις και στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες αφήνουν θετικές εντυπώσεις στον γαλλικό λαό.

Αντρέας Νολ / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle