Skip to main content

Μετρό-επενδύσεις ακινήτων φέρνουν ανάπτυξη στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Η αγορά του κέντρου της πόλης αναμένεται να αναβαθμιστεί από την επιστροφή στο προσκήνιο σημαντικών κτιριακών εμπορικών υποδομών

Η εικόνα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αλλάξει –για την ακρίβεια να ενισχυθεί- τα επόμενα χρόνια χάρη αφενός στην ολοκλήρωση του μετρό από το 2020 και αφετέρου στην αξιοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων ακινήτων, που είτε άλλαξαν, είτε θα αλλάξουν χέρια.

Κατ’ αρχήν  η λειτουργία του μετρό θα βελτιώσει την πρόσβαση σε μια περιοχή που είναι πυκνοδομημένη, έχει σχετικά λίγους και μικρούς δρόμους για τον αριθμό αυτοκινήτων που υποδέχονται και ακόμη λιγότερους και ακριβούς χώρους στάθμευσης. Επιπλέον, σήμερα η προσέγγιση του κέντρου με την αστική συγκοινωνία είναι προβληματική όχι τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο από τους επισκέπτες και τους τουρίστες, αφού οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ δεν είναι ιδιαιτέρως φιλικές σε όσους δεν τις χρησιμοποιούν καθημερινά και δε γνωρίζουν καλά τα… κατατόπια.

Κυρίως, όμως, η αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα αναβαθμιστεί από την «επιστροφή» στο προσκήνιο σημαντικών κτιριακών εμπορικών υποδομών, που εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν αδρανείς και τους τελευταίους μήνες «άλλαξαν χέρια», κάτι που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Σημειώστε:

Πριν από λίγες εβδομάδες πουλήθηκε στην εταιρία Trastor ΑΕΕΑΠ, με τίμημα 8,45 εκατ. ευρώ, το οκταόροφο κτίριο συν δύο υπόγεια, που βρίσκεται επί της οδού Τσιμισκή 64, όπου παλιά στεγαζόταν το αθλητικό πολυκατάστημα F Sport. Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 302 τετρ. μέτρων κι έχει συνολικό εμβαδό 2.322 τετρ. μέτρων. Η πρόσοψη του είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέα και το αρκετά υψηλό τίμημα δείχνει ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια η Τσιμισκή έχει επανακάμψει στη θέση του μεγάλου «ανοιχτού εμπορικού κέντρου» της Θεσσαλονίκης, αφού φιλοξενεί πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία –παρά το πρόβλημα της προσέγγισης- προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ξένων καταναλωτών, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες πουλήθηκε το κτίριο του «Όλυμπος Νάουσα» στη λεωφόρο Νίκης, όπου επί δεκαετίες στεγαζόταν ξενοδοχείο, αλλά και το θρυλικό ομώνυμο εστιατόριο. Η εξαγορά από την κοινοπραξία των εταιριών Grivalia Hospitality S.A. - Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., ολοκληρώθηκε έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο ακίνητο 621 τετρ. μέτρων, στο οικόπεδο του οποίου μπορεί να ανεγερθεί κτήριο υπέργειας δόμησης έως 2.946 τετρ. μέτρων. Σύμφωνα με το πλάνο των νέων ιδιοκτητών στο συγκεκριμένο σημείο θα ανεγερθεί ξενοδοχείο πολυτελείας –φυσικά θα λειτουργήσει και εστιατόριο-, το οποίο θα ενισχύσει την τουριστική υποδομή υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη.

Περί τα τέλη του 2019 ή τους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει ως σύγχρονη αγορά τροφίμων η Αγορά Μοδιάνο, το 43,64% «πέρασε» πρόσφατα έναντι 1,9 εκατ. ευρώ στην One Outlet AE, στην οποία μέτοχοι είναι οι Notoscom (Notos Galleries, Notos Home, και πλήθος brand όπως Bostonians, Esprit, Nautica, Trussardi, Lacoste, Gant, Ralph Lauren) ο όμιλος Φάις και αραβικά κεφάλαια (GET). H One Outlet έχει πραγματοποιήσει ήδη μία σημαντική επένδυση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, το outlet mall One Salonica (πρώην City Gate). Στην Αγορά Μοδιάνο υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες, ενώ το ακίνητο απαρτίζουν σήμερα 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από πέντε έως 30 τετρ. μέτρα το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια κι ένας εξώστης. Εδώ και χρόνια στην πλειονότητά του το ακίνητο παραμένει κενό, ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται. Σύμφωνα με τους νέους κατόχους του πλειοψηφικού πακέτου της Μοδιάνο για το σχεδιασμό της νέας αγοράς έχουν ως πρότυπο ανάλογες περιπτώσεις στην Ισπανία –στη Μαδρίτη (Saint Miguel) και στη Βαρκελώνη. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να ληθούν τα προβλήματα στατικότητας που έχει το κτίριο της Μοδιάνο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.  

Στο όμιλο Παυλίδη ανήκει, πλέον, το οκταόροφο -συν δύο υπόγεια- ημιτελές κτίριο, που βρίσκεται επί της παραλιακής οδού Κουντουριώτου 9 και ανήκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Το κτίριο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 τετρ. μέτρων και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως. Το τίμημα ξεπέρασε τα τέσσερα εκατ. ευρώ και στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι να δημιουργήσουν συγκρότημα σύγχρονων γραφείων, αξιοποιώντας την ανάπτυξη που αναμαίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ.

Ακόμη και μετά από αυτές τις εξελίξεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκη υπάρχουν κτίρια – φαντάσματα, που αναμένουν λίφτινγκ και αξιοποίηση. Πρόκειται για ακίνητα που στο παρελθόν είτε φιλοξένησαν θρυλικές επιχειρήσεις –για παράδειγμα «Λαμπρόπουλος» στην γωνία Τσιμισκή με Κομνηνών, «Φωκάς» στη γωνία Ερμού με Βενιζέλου- και παραμένουν κλειστά, είτε είναι ημιτελή και σήμερα αξιοποιούνται δευτερευόντως, όπως το πολυόροφο κτίριο που βρίσκεται στην αρχή της Τσιμισκή, στη γωνία με Κατούνη.