Skip to main content

Μετρό: Παίρνει μπρος και ο «Άκτωρας» - Η εικόνα σε όλα τα εργοτάξια

Δηλώσεις στη Voria.gr του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου για την πορεία του έργου. Τι λέει για τον σταθμό Βενιζέλου.

Σήμερα, αύριο ή έστω στις επόμενες λίγες ημέρες πρόκειται να πιάσει δουλειά και ο «Άκτωρας», ο δεύτερος μετροπόντικας, μετά τον «Ηρακλή», προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη των σηράγγων στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι την άνοιξη του 2017 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού και η πόλη θα απαλλαγεί από τις μεγάλες καταλήψεις και τα τείχη των λαμαρινών στα εργοτάξια του Μετρό», είπε στη Voria.gr o πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος απαντώντας στο πλέον κρίσιμο ίσως θέμα που σχετίζεται με την ολοκλήρωση του έργου ως το Μάρτιο του 2020, δηλαδή στο θέμα του σταθμού «Βενιζέλου».

«Στόχος είναι η επανέναρξη των εργασιών στο σταθμό «Βενιζέλου», το ταχύτερο δυνατόν, όπως στόχος είναι η λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό, το 2020, σε όλο της το μήκος. Το 2020, ταυτόχρονα με τη βασική γραμμή ή έστω λίγο μετά, θα τεθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

«Σε ό,τι αφορά στον σταθμό «Βενιζέλου», η τελευταία υπουργική απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία αρχαιολογικής πλάζας και κατασκευή του σταθμού χωρίς απόσπαση των αρχαιοτήτων, αναγκάζει σε ανασύνταξη της μελέτης για το σταθμό. Εάν ο σταθμός δεν έχει ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2017, θα ενταχθεί λειτουργικά στο σύστημα μετά κάποιους μήνες», είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος



Το σημαντικό πάντως είναι ότι τελικώς Αττικό Μετρό ΑΕ, Δήμος Θεσσαλονίκης και υπουργείο Πολιτισμού κατέληξαν σε μία κοινή θέση και τα συμφωνηθέντα θα αποτυπωθούν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί από τους τρεις φορείς ως το τέλος Μαΐου.

Βάσει των συμφωνηθέντων, όλες οι λειτουργίες μεταφέρονται στο επίπεδο -3 του σταθμού. Η τεχνική μελέτη θα γίνει βεβαίως από την Αττικό Μετρό, η μελέτη διαμόρφωσης της πλάζας θα γίνει με ευθύνη του Δήμου ενώ την προμελέτη ανέλαβε ο ανάδοχος του έργου.  

Αττικό Μετρό και ανάδοχος έχουν... φορτσάρει για να ανοίξουν όλα τα μέτωπα στη βασική γραμμή ενώ παράλληλα εξελίσσονται και τα έργα στην επέκταση Καλαμαριάς. Στα δύο έργα υπολογίζεται ότι απασχολούνται συνολικά (μαζί με υπεργολάβους, προμηθευτές κ.αλ.) πάνω από 1.500 άτομα.

Πάνω στη βασική γραμμή του Μετρό

Η εικόνα που δίνουν σήμερα οι εργασίες στα εργοτάξια της βασικής γραμμής είναι η εξής:

- Στο «Ν.Σ.Σταθμό» ολοκληρώθηκαν τα έργα πολιτικού μηχανικού, υπολείπεται η εκσκαφή της νότιας εισόδου.
- Στη «Διασταύρωση Δημοκρατίας», ολοκληρώνεται η κατασκευή του επιπέδου «-3», του τελευταίου.
- Στη «Δημοκρατία» άρχισαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη βόρεια πρόσβαση. Κατασκευάζεται το επίπεδο «-2» και υπολείπεται το «-3».
- Στη «Βενιζέλου» εκκρεμεί η μελέτη, η επανέναρξη των αρχαιολογικών και η κατασκευή του σταθμού.
- Στην «Αγία Σοφία» προχωράει η αρχαιολογική ανασκαφή στο υπολειπόμενο νότιο τμήμα και στις προσβάσεις. Τα συνεργεία δουλεύουν σε δύο βάρδιες.
- Στο «Συντριβάνι» ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του σταθμού σε τέσσερα επίπεδα και θα κατασκευαστεί η πλάκα θεμελίωσης.
- Στο «Πανεπιστήμιο» έγιναν τα έργα πολιτικού μηχανικού, μεταφέρθηκαν οι κυλιόμενες κλίμακες και θα εγκατασταθού.
- Στο «Παπάφειο» έγινε η εκσκαφή και είναι σε εξέλιξη οι μικροπασαλώσεις.
- Στον «Ευκλείδη»  έγιναν τα έργα πολιτικού μηχανικού, τοποθετήθηκαν οι κλίμακες και γίνονται αρχιτεκτονικά
- Στη «Φλέμινγκ» έγινε η εκσκαφή και μένει η κατασκευή της πλάκας δαπέδου και της νότιας πρόσβασης.
- Στην «Ανάληψη» έγιναν τα έργα πολιτικού μηχανικού.
- Στον «Πατρίκιο» με εντατικούς ρυθμούς κατασκευάζεται το κέλυφος του σταθμού (διαφραγματικοί τοίχοι), ακολουθεί ενίσχυση εδαφών με jet grouting.
- Στη «Βούλγαρη», κατασκευή διαφραγματικών τοίχων και παράκαμψη δικτύων.
- Στη «Νέα Ελβετία» ολοκληρώθηκε η εκσκαφή ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκσκαφή στο Cut & Cover.
- Στο Αμαξοστάσιο κατασκευάζονται τα κτίρια «1» και «2» ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές στο νοτιοανατολικό τμήμα.