Skip to main content

Μετρούν κουκιά πράσινοι και συριζαίοι ενόψει εκλογών της ΠΕΔKM

Οι αυτοδιοικητικοί του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκαν χθες στο δημαρχείο της Νεάπολης - Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η συνάντηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Σαλονικιός

Δύο συσκέψεις έγιναν χθες το βράδυ, ενόψει των αυριανών εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρώτη αφορούσε τα προσκείμενα στο Κίνημα Αλλαγής αυτοδιοικητικά στελέχη και η δεύτερη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πράσινοι αυτοδιοικητικοί συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της Νεάπολης. Στη συνάντηση μετείχαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος καθώς και στελέχη από άλλους δήμους. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν αφενός να μετρηθούν τα κουκιά, πόσοι δηλαδή από τους 200 εκλέκτορες – μέλη της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔΚΜ πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ και αφετέρου πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο το οποίο θα κατεβάσει ο συγκεκριμένος χώρος.

Σύμφωνα με την πηγή μου οι πράσινοι υπολογίζουν να καταφέρουν να συγκεντρώσουν περί τις σαράντα ψήφους, όπερ σημαίνει ότι αισιοδοξούν πως θα εκλέξουν τουλάχιστον πέντε έδρες, στο 25μελες δ.σ. της ΠΕΔΚΜ, μιας και το εκλογικό μέτρο είναι οκτώ ψήφοι ανά έδρα. Μετά τη σύσκεψη ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα, τα οποία ανέλαβαν να κάνουν κυρίως οι Δανιηλίδης και Παπαδόπουλος, προκειμένου να συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιο της παράταξης στο οποίο πάντως, δεν θα υπάρχει επικεφαλής καθώς η θέση του προέδρου είναι κλειδωμένη από τους γαλάζιους, στο πρόσωπο του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πράσινο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν πιθανότατα και οι έξι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι έχουν πολιτική αναφορά στο χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή εκτός των Δανιηλίδη και Παπαδόπουλου και οι δήμαρχοι Δέλτα (Ιωαννίδης), Βέροιας (Βοργιαζίδης), Ηράκλειας (Κουτσάκης) και Σκύδρας (Ιγνατιάδου).

Στη συνάντηση των αυτοδιοικητικών στελεχών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν, όπως πληροφορούμε περί τα 15 άτομα, εκ των οποίων μέλη της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔΚΜ ήταν τα 12. Σύμφωνα με την πηγή μου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει συνδυασμό και προσδοκά να εκλέξει σίγουρα δύο μέλη στο 25μελες δ.σ. της ΠΕΔΚΜ, ενώ κάποιοι μιλούν και για το ενδεχόμενο τρίτης έδρας, αναλόγως με τα υπόλοιπα και των υπολοίπων παρατάξεων. Αυτό σημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ότι θα πάρουν την ψήφο περισσότερων από είκοσι εκλεκτόρων.

Πάντως, στο συνδυασμό δεν θα μετέχει η Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία δεν ήταν ούτε στη χθεσινή συγκέντρωση. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτίνα της πρώτης εκλογικής περιφέρειας, θεωρεί ότι δεν μπορεί να χωρέσει και αυτό το καρπούζι στη μασχάλη της κι έτσι απλώς θα προσέλθει στην αυριανή γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ προκειμένου να ψηφίσει, αλλά ως εκεί.

Στο ψηφοδέλτιο δεν θα μετέχουν ούτε η Μαρία Πασχαλίδου, ούτε η Έλλη Χρυσίδου, επίσης μέλη της γενικής συνέλευσης καθώς δήλωσαν πως δεν το επιθυμούν. Αντιθέτως θα είναι η Ρία Καλφακάκου από το δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και ο Δημήτρης Αρκούδης από την Καλαμαριά, ο Χρήστος Ζησάκος από Νεάπολη Συκιές κ.ο.κ.