Skip to main content

Μεξικό: Δολοφονήθηκε δήμαρχος στην πολιτεία Τσιάπας

Eκτελέστηκε με δύο σφαίρες από δύο άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στην Τούστλα Γκουτιέρες

Ένας δήμαρχος στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, μιας από τις φτωχότερες της χώρας, δολοφονήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από δύο άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, όπως γνωστοποίησε η τοπική εισαγγελία.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Σέρχιο Αντόνιο Σεντένο Αλμπόρες, δήμαρχος της κοινότητας των ιθαγενών Μπότσιλ (νοτιοανατολικά) και στέλεχος του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), εκτελέστηκε με δύο σφαίρες από δύο άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στην Τούστλα Γκουτιέρες, πρωτεύουσα της Πολιτείας Τσιάπας.

Την 8η Δεκεμβρίου ο δήμαρχος μιας κοινότητας στη γειτονική Πολιτεία Οαχάκα (νοτιοανατολικά) είχε δολοφονηθεί στη διάρκεια μιας βόλτας με αυτοκίνητο με την οικογένειά του.

Τον προηγούμενο μήνα, τον Νοέμβριο, είχαν δολοφονηθεί δύο δήμαρχοι στην Πολιτεία Βερακρούς, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση των ανθρωποκτονιών.

Σύμφωνα με την εθνική Ένωση Δημάρχων του Μεξικού, σχεδόν 50 δήμαρχοι έχουν δολοφονηθεί από το 2003.

Οι αξιωματούχοι της αυτοδιοίκησης δέχονται πολύ συχνά απειλές από διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι απαιτούν τη συνεργασία και την προστασία τους.

Από το 2006 και την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης με τη συμμετοχή του στρατού εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 196.000 άνθρωποι στο Μεξικό. Oι αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα θύματα που θεωρούν πως ανήκαν σε συμμορίες, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των δολοφονηθέντων είναι μάλλον μεγαλύτερος.-