Skip to main content

Μεξικό: Στους 319 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ

Παρότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων είναι ελάχιστες, τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές συνεχίζουν τις έρευνές τους.

Στους 319 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ στο Μεξικό την περασμένη Τρίτη.

Τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές συνεχίζουν τις έρευνές τους, παρότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων είναι ελάχιστες. Ξένα σωστικά συνεργεία, Αμερικανοί, Ισπανοί, Ισραηλινοί, Ιάπωνες, συνεχίζουν το έργο τους στο πλευρό των Μεξικανών με ειδικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένα σκυλιά.

Οι μισοί τουλάχιστον νεκροί ζούσαν στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων.

Οι κηδείες, οι αγρυπνίες και οι τελετές για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα διαδέχονται η μια την άλλη από την Πέμπτη. Στο ιδιωτικό σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά κι έξι ενήλικοι, ο στρατός συνέχιζε την έρευνα για να βρεθεί μια εργαζόμενη.

Έπειτα από ώρες έρευνας σε μια πολυκατοικία, όχι πολύ μακριά από εκεί, στην Τλάλπαν, στο νότιο τμήμα της μεξικανικής πρωτεύουσας, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν μόνο ένα πτώμα το πρωί της Κυριακής.

Τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό ανασύρθηκαν από τα κτήρια που είχαν καταρρεύσει 69 πτώματα. Αλλά από την Παρασκευή τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές δεν βρίσκουν παρά μόνο πτώματα. Οι αρχές, ως και ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, προσπαθούν να καθησυχάσουν τις οικογένειες επαναλαμβάνοντας εδώ και μέρες ότι σε κανένα από τα κτήρια που κατέρρευσαν δεν θα αρχίσουν εργασίες κατεδάφισης ή απομάκρυνσης των συντριμμιών πριν ανασυρθούν όλοι οι αγνοούμενοι.

Εν τω μεταξύ, δικυκλιστές με ποδήλατα και μηχανάκια αυλακώνουν μέρα νύχτα τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διανείμουν τρόφιμα και φάρμακα σε σημεία απρόσιτα με αυτοκίνητα.