Skip to main content

Μέχρι τέλος Ιουνίου το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ

Την απόφαση να παρουσιαστεί έως τις 30 Ιουνίου το σχέδιο βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο διοικητή της ΑΤΕ, Θόδωρο Πανταλάκη, πήρε η διοίκηση της εταιρίας.
Την απόφαση να παρουσιαστεί έως τις 30 Ιουνίου το σχέδιο βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) στο διοικητή της ΑΤΕ, Θόδωρο Πανταλάκη, πήρε η διοίκηση της βορειοελλαδικής εισηγμένης, σε σημερινή (Παρασκευή) σύσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα τη τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ για τα τεύτλα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος της πρόεδρος, Χρυσόστομος Γερούκης. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο διοικητής της ΑΤΕ ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει οικονομικά το σχέδιο, εφόσον αυτό θα εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ ανέφερε, ακόμη, πως ο παραγωγός που θα παράγει υψηλό σε περιεκτικότητα ζάχαρης προϊόν, θα λαμβάνει και υψηλότερη τιμή. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση ενέκρινε στρεμματική καλλιέργεια 224.000 στρεμμάτων, που κατανέμεται ως εξής: 110.000 στρέμματα σε Πλατύ, 62.000 στρέμματα σε Σέρρες και 52.000 στρέμματα σε Ορεστιάδα.

Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη φετινή παραγωγή, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί καλύπτουν το στόχο που έχει τεθεί, για συνολική παραγωγή ύψους 158.000 τόνων.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιου της ΕΒΖ ανέθεσε - μεταξύ άλλων - σε ειδική επιτροπή τη διαπραγμάτευση των τιμών των φυτοφαρμάκων με τις 10 εταιρείες που μειοδότησαν σε πρόσφατο διαγωνισμό και με στόχο την περαιτέρω μείωσή τους.

Ο κ. Γερούκης επεσήμανε, πάντως, πως οι τιμές της ΕΒΖ για τα 25 φυτοφάρμακα είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 50%, σε σχέση με το κόστος τους στο εμπόριο και διευκρίνισε ότι οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το αντίτιμο για την αγορά τους το Νοέμβριο.