Skip to main content

Μια αρνητική πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη και μια αισιόδοξη νότα

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταγράφηκε μια αύξηση στις τιμές των ακινήτων των κατοικιών στην Ελλάδα κατά περίπου 0,5%.

«Κάτι» άρχισε να κινείται στην ελληνική αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα. Τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία έκαναν την εμφάνισή τους από τα μέσα του προηγούμενου έτους, αλλά παγιώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, όταν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταγράφηκε μια αύξηση στις τιμές των ακινήτων των κατοικιών στην Ελλάδα κατά περίπου 0,5%. Το πιο θετικό της ιστορίας είναι ότι το πρόσημο αυτό ήταν θετικό για δύο συνεχόμενα τρίμηνα κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία της μεγάλης κρίσης.

Τι άλλο σηματοδοτεί αυτή η κίνηση του 2017; Ότι το 2018 θα είναι συνολικά καλύτερο και μάλλον θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση σε 12μηνη βάση του καθοδικού κύκλου των τιμών των κατοικιών, οι οποίες έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 42% από το 2008 μέχρι και το 2017.

Για την ιστορία πλέον θα πρέπει να αναφερθεί ότι από την αρχή της κρίσης, οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγράψει μια πτώση της τάξης του 46,3%, η οποία είναι και η μεγαλύτερη μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, ενώ ακολουθεί η Αθήνα με 44,2%.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στο μέλλον, ο νέος μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για τη συγκεκριμένη αγορά στο μέλλον είναι οι πλειστηριασμοί κατοικιών, ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, οπότε αναμένεται να κορυφωθούν. Αν βγει μεγάλος αριθμός ακινήτων στην αγορά, μέσω της συγκεκριμένης οδού, τότε το πιθανότερο είναι πως τα όποια σημάδια ανάκαμψης θα υποχωρήσουν και οι τιμές θα δεχθούν εκ νέου μεγάλη πίεση.