Skip to main content

Μία επίσκεψη με συμβολισμό που ακυρώθηκε λόγω «ανωτέρας βίας»

Ένας αποδεδειγμένα πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, που αναμενόταν στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist, ανέβαλε την επίσκεψή του...

Ήταν μια επίσκεψη στην οποία είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Τόσο από πλευράς ουσίας, όσο, κυρίως, από πλευράς συμβολισμού. Γιατί θα έστελνε ένα διαφορετικό μήνυμα – στήριξης – προς τα έξω.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό μόλις τώρα, ένας αποδεδειγμένα πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, που αναμενόταν στην Αθήνα, για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία, ανέβαλε το ταξίδι του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ο λόγος αφορά στον κ. Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα. Οι κυβερνήσεις Σαμαρά και (κυρίως) Τσίπρα, μπορούν να επιβεβαιώσουν πόσες φορές έσωσε την χώρα από ...περιπέτειες. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καυτού καλοκαιριού του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης, αλλά με την δική του παρέμβαση, σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά 5. Ο εν λόγω ήταν άμεσα διαθέσιμος στον εκάστοτε Ελληνα υπουργό Οικονομικών, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και λειτουργούσε πάνω ως καλός αγωγός για να μεταφέρονται μηνύματα στον Λευκό Οίκο.

Ο εν λόγω λοιπόν αναμενόταν στη χώρα μας. Και θα εκφωνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν λόγο με μεγάλη σημασία αλλά και το κύρος που του διασφαλίζει το γεγονός ότι ήταν μέχρι πρότινος ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον. Δυστυχώς, όμως, δεν ήρθε. Απ' ό,τι μαθαίνουμε, ανέβαλε την επίσκεψη εξαιτίας της απώλειας ενός συγγενικού του προσώπου (της πεθεράς του), λίγες ώρες πριν πάρει το αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Λιου επρόκειτο να συμμετάσχει με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο σε ένα ειδικό πάνελ που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές του συνεδρίου του Economist, το οποίο αναμενόταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον - από ό,τι μαθαίνουμε το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο συνέδριο του Economist στην Αθήνα το Σεπτέμβριο...