Skip to main content

Μια έκθεση φωτογραφίας διαρκείας 99 ωρών στη Νεά Παραλία (φωτο+video)

Η έκθεση «Stereosis 99 hours on View» διοργανώνεται για δέκατη τρίτη χρονιά από το φωτογραφικό κέντρο Stereosis και διαρκεί μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Από χθες το βράδυ ξεκίνησαν να μετρούν αντίστροφα οι 99 ώρες που διαρκεί συνολικά η υπαίθρια φωτογραφική έκθεση «Stereosis 99 hours on View» που διοργανώνεται από το φωτογραφικό κέντρο Stereosis και φιλοξενείται στη Νέα Παραλία μέχρι το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Τοποθετημένες προσεκτικά στις αυτοσχέδιες αψίδες που στήθηκαν στον Kήπο του Aπογευματινού Ήλιου, οι φωτογραφίες των 80 μαθητών της Stereosis συνθέτουν σε ασπρόμαυρο και έγχρωμο φόντο τις δικές τους ιστορίες. Άλλοτε οι ιστορίες αφορούν μια κοπέλα «παγιδευμένη» σε μια ταράτσα, άλλοτε έναν άντρα πίσω από μια πόρτα, και άλλοτε δύο χέρια σφιχτά πιασμένα μπροστά σε σιδηροδρομικές γραμμές.

Η έκθεση διοργανώνεται για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώ είναι η δεύτερη φορά που στήνεται στη Νέα Παραλία. Η έκθεση μεταφέρθηκε πέρσι από το στενό της Ζεύξιδος στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου ως μια κίνηση εξωστρέφειας, και από τότε έχει εγκατασταθεί εκεί.

Το χαρακτηριστικό της «Stereosis 99 hours on View» είναι ότι διαρκεί 99 ώρες συνεχόμενα και κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε αυτή κυριολεκτικά όποια στιγμή της ημέρας θέλει.

«Την έκθεση μπορεί να τη δει κάποιος 99 ώρες. Ευτυχώς είμαστε Μεσόγειος και υπάρχει κόσμος που κυκλοφορεί και 4.00 και 5.00 το πρωί. Πολλές φορές έχει τύχει να έρθουν εδώ άνθρωποι που έκαναν τζόκινγκ νωρίς το πρωί και μέτα ήρθαν να δουν τις φωτογραφίες. Έρχονται κύριοι που βγάζουν τα σκυλάκια τους. Είναι ωραίο να το βλέπεις αυτό» τόνισε στη Voria.gr ο Μάνος Παπαδόπουλος, ενός εκ των ιδρυτών της Stereosis.

Στη διάρκεια της έκθεσης πραγηματοποιούνται πολλές παράλληλες δράσεις που έχουν άμεση σχέση με την τέχνη της εικόνας.

Συγκεκριμένα:

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017
22:00 Με τη συνεργασία του Caravan Project προβολές βραβευμένων ντοκυμαντέρ («Κοινωνικό Ωδείο - Notes», «Tυφλός ψαράς» και «Χρυσό δάσος») απο τους σκηνοθέτες Stratis Vogiatzis, Thekla Malamou, Alexandra Saliba.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017
22:00 Προβολή ταινίας «Το αλάτι της γης» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ένα μαγευτικό ταξίδι με οδηγούς τη φύση και τον άνθρωπο μέσα από τις εικόνες του κορυφαίου βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάου Σαλγάδου, αλλά και μια περιήγηση στη ζωή του ίδιου: το ντοκιμαντέρ Το αλάτι της γης που υπογράφουν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς και ο Ζουλιάνου Χιμπέιρου Σαλγάδου, γιος του διάσημου φωτογράφου, είναι η φετινή πρόταση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την «Stereosis 99 hours on View»

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
22:00 Προβολές απο την συμμετοχή φωτογράφων της Stereosis σε Διεθνή Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
21:30 Με τη συνεργασία των Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας θα προβάλουμε τις φωτογραφίες απο το “Open Call” με θέμα την Νέα Παραλιά.

Όπως λέει στη voria.gr, o Μάνος Παπαδόπουλος η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα αυτό είναι ήδη μεγάλη καθώς περίπου 800 άτομα έχουν στείλει τις δικές τους φωτογραφίες.

«Είναι πολύ σημαντικό στο ίδιο ακριβώς σημείο, στο ίδιο ακριβώς πανάκι που προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς να προβληθούν και οι φωτογραφίες των πολιτών» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.