Skip to main content

Μία εναλλακτική λύση λιγότερη για τη χώρα μας

H μία μετά την άλλη οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ... διαγράφονται.
H μία μετά την άλλη οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ... διαγράφονται. Σήμερα, ήταν η σειρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε απευθείας χρηματοδότησης χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, όπως αρχικά υπολογίζονταν. Όλα δείχνουν πως ως επικρατέστερες λύσεις θα είναι η διακρατική οικονομική βοήθεια ή η έκδοση ευρωομολόγου. Αν και στα συγκεκριμένα μέτωπα παρατηρούνται επίσης προβλήματα, τα οποία θα εξετασθούν κατά τη διάρκεια της μεθαυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Philippe Maystadt,  ανέφερε ότι η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μόνο οικονομικώς βιώσιμες επενδύσεις.

«Η αποστολή της ΕΤΕπ, καθώς και το καταστατικό της, δεν επιτρέπουν την παροχή ενισχύσεων για την κάλυψη ελλειμμάτων προϋπολογισμού ή τη στήριξη των ισοζυγίων πληρωμών μεμονωμένων κρατών μελών», δήλωσε ο κ. Maystadt.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ, ανήκει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί το όργανο της ΕΕ για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων. Αποστολή της είναι να χρηματοδοτεί επενδύσεις που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της ΕΕ. Εκτός από τη στήριξη επενδύσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ, μία από τις κύριες προτεραιότητες της δραστηριότητας της ΕΤΕπ είναι επίσης η χρηματοδότηση επενδύσεων στα μελλοντικά κράτη-μέλη και στις χώρες εταίρους της ΕΕ.

Σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΤΕπ για την περίοδο 2010-2012, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, η Τράπεζα στοχεύει σε υπογραφές δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 75 δισ. ευρώ το 2010, ποσό πολύ παραπλήσιο με το ύψος των συμβάσεων που υπεγράφησαν το 2009. Το ανώτατο συνολικό όριο δανεισμού της για το 2010 έχει τεθεί στα 80 δισ. ευρώ (όπως και το 2009).