Skip to main content

Μια «επανάσταση» στο ελληνικό εμπόριο από τη «δεύτερη ευκαιρία»

Αν γίνει, θα είναι η εξέλιξη της τελευταίας 10ετίας για το χώρο του εμπορίου και της οικονομίας, γενικότερα. Ο λόγος για τη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία.

Αν γίνει, θα είναι η εξέλιξη της τελευταίας 10ετίας για το χώρο του εμπορίου και της οικονομίας, γενικότερα. Κι αυτό γιατί ένα παλιό αίτημα του επιχειρείν, θα γίνει πραγματικότητα. Ο λόγος αφορά στη λεγόμενη "δεύτερη ευκαιρία". Δηλαδή, στη δυνατότητα που θα δίνεται στους επαγγελματίες να ξεκινήσουν και πάλι την δραστηριότητα τους, αν έχουν πτωχεύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη αυτή, η οποία έχει ωριμάσει, πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του νέου αναμορφωμένου Πτωχευτικού Δικαίου. Τι θα προβλέπει;

Ότι τρία χρόνια από την κήρυξη της πτώχευσης, θα δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής των εμπόρων από τα χρέη τους. Εφόσον η ρύθμιση, τελικώς, υιοθετηθεί, θα ισχύει για όσους καταθέτουν αίτηση πτώχευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ωστόσο, η απαλλαγή εξετάζεται να ισχύσει και για όσους έχουν κηρύξει πτώχευση κατά το παρελθόν. Επ' αυτού, πάντως, οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν μια σειρά από παράγοντες (πχ τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί, ανά περίπτωση κα).

Πάντως, η όποια ρύθμιση τελικώς αποφασισθεί, εξετάζεται να ενταχθεί στον βασικό πτωχευτικό νόμο στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του, που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι αλλαγές αυτές έχουν που συζητούνται εδώ και πολλούς μήνες, αλλά φαίνεται ότι κάπου έχουν "κολλήσει".