Skip to main content

Μία γυναίκα νεκρή μετά από πυρά παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με ακτιβιστές, στη διάρκεια διεξαγωγής του χθεσινού δημοψηφίσματος, ένοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων στη Βενεζουέλα

Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε χθες η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επέβλεψαν την διαδικασία της διεξαγωγής του.

Το αποτέλεσμα, δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επικριτές του Μαδούρο, προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο. Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο και χωρίς νόημα. Ο ίδιος προωθεί μια επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου αποζητώντας τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.

Μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι του άτυπου δημοψηφίσματος ερωτήθηκαν αν απορρίπτουν την πρόταση για τη νέα Βουλή, εάν θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα και εάν προτιμούν πρόωρες εκλογές (πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο το 2018).

Η αντιπολίτευση υποσχέθηκε να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα έως το βράδυ της Κυριακής (τοπικής ώρας).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ακτιβιστές, στη διάρκεια διεξαγωγής του χθεσινού δημοψηφίσματος, ένοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων στη Βενεζουέλα, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρία άτομα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα είπε ότι μια κυβερνητική «παραστρατιωτική» συμμορία άνοιξε πυρ στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες.

«Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και ασκούσε τα δικαιώματά της» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα. «Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τι έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος», πρόσθεσε.