Skip to main content

Ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλα τα δεδομένα για τον Θερμαϊκό Κόλπο

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόκειται να καταγραφούν όλα τα δεδομένα που αφορούν τον κόλπο, περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Στην δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με όλα τα δεδομένα για τον Θερμαϊκό κόλπο πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Πρόκειται για τη συμμετοχή του δήμου, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Horizon 2020», απ΄ όπου θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 241.250 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου, πρόκειται να καταγραφούν όλα τα δεδομένα που αφορούν τον κόλπο, περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τον δήμο, με το οποίο θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα κάποιες καταστάσεις, όπως αυτή με το φυτοπλαγκτόν, αλλά παράλληλα και να προβλέπει γεγονότα.

Μάλιστα, στη δημιουργία της δεν θα συμμετάσχει μόνο ο δήμος αλλά και άλλοι φορείς της πόλης. «Σε πρόσφατη συνάντηση έχουμε ενημερώσει για το έργο και τους νέους ιδιοκτήτες του λιμανιού, οι οποίοι εμφανίστηκαν θετικοί στο να δώσουν οικονομικά στοιχεία για τον Θερμαϊκό κόλπο», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος.

H πλατφόρμα που θα προκύψει ως αποτέλεσμα του έργου θα παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων μεγάλου όγκου, την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, την παροχή στοιχείων για τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα, όπως σημειώνεται από τη δημοτική αρχή, «θα ωφελήσει το δήμο να ανταποκριθεί στο πρώτο από τα πεδία διερεύνησης που έχει επισημανθεί από την έκθεση αστικής ανθεκτικότητας για τον Θερμαϊκό κόλπο. Συγκεκριμένα, θα συνδράμει στην υλοποίηση και την αξιολόγηση μια σειράς πολιτικών που αφορούν τον Θερμαϊκό όπως είναι η θαλάσσια συγκοινωνία, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, η διαπλάτυνση της παραλίας και η ενίσχυση των θαλάσσιων σπορ».

Η υλοποίηση της πλατφόρμας, μέσω της πρόταση με τίτλο «Coastal Urban developmenT through the LEnses of Resiliency» (Παραθαλάσσια Αστική Ανάπτυξη υπό το πρίσμα της Ανθεκτικότητας), πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018 και η διάρκειά του θα είναι 36 μήνες. Η συμμετοχή του δήμου στην πρόταση, μετά από πρόσκληση του ΕΚΕΤΑ, πρόκειται την ερχόμενη Δευτέρα να λάβει το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο.

Η εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάντως, πρόκειται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και με την μελέτη για την ανασυγκρότηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ύψους 400.000 ευρώ, που θα εκπονήσει η Παγκόσμια Τράπεζα για τον δήμο.

Στο Επενδυτικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης του παράκτιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, για την περιοχή από την Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ έως τον Κελλάριο Όρμο,  ουσιαστικά θα περιγράφεται με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αναπτυχθεί το θαλάσσιο μέτωπο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Η μελέτη, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και από το υπουργείο Οικονομίας.