Skip to main content

Μια κρίσιμη σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στον Καναδά

Γιατί η ζυγαριά, αυτή τη φορά, μπορεί να γείρει υπέρ της χώρας μας στο συζήτηση για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνόδου των G-7 στον Καναδά.

Σε λίγες ώρες ξεκινά στο περιθώριο της συνόδου των G-7 στον Καναδά, που θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου, μια άτυπη συζήτηση με μοναδικό θέμα το ελληνικό χρέος. Η συζήτηση επειδή θα είναι ανεπίσημη, δεν θα λάβει αποφάσεις. Θα μπουν όμως οι βάσεις και θα γίνει κρίσιμη πρόοδος, όπως εκτιμάται, προς την κατεύθυνση της λύσης.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ενδεχομένως και λόγω της συγκυρίας (κρίση στην Ιταλία), μπορεί η ζυγαριά, αυτή τη φορά, να γείρει υπέρ της χώρας μας, από το φόβο των εξελίξεων στη Ρώμη. Αν και όταν μιλάμε για το Βερολίνο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Και αυτό γιατί η Γερμανία εξακολουθεί να είναι, λίγο πολύ, στοιχισμένη στην παραδοσιακή γραμμή της:Κοιτάξτε τι παθαίνει κανείς όταν υποστηρίζει λαϊκιστές.

Πάντως, μια μικρή υποχώρηση στις γερμανικές θέσεις βλέπουμε να συντελείται τις τελευταίες ώρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία συζητά την επιπλέον ωρίμανση του χρέους κατά πέντε έτη, ενώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες απέκλειε και αυτό το ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, το ΔΝΤ εξακολουθεί να μιλά για τουλάχιστον μια δεκαετία. Θα πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρο ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί η μέση λύση, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.