Skip to main content

Μια λύση «από τα παλιά» έρχεται για τα «κόκκινα» δάνεια

Η σύσταση μιας «κακής τράπεζας» με τη συμμετοχή τραπεζών, funds και Ταμείων ίσως αποδειχθεί καθοριστική για τα πολλά «κόκκινα δάνεια» του συστήματος.

Η ιδέα είναι παλιά – και πιο συγκεκριμένα από εποχής κυβέρνησης Σαμαρά - ωστόσο φαίνεται να επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος που καλείται να λύσει. Τι αφορά; Στα NPLs των ελληνικών τραπεζών, που απειλούν να τις «πνίξουν». Και τι προβλέπει; Τη σύσταση μιας «κακής τράπεζας», στην οποία θα συμμετέχουν τράπεζες, funds και Ταμεία, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί τα πολλά «κόκκινα δάνεια» του συστήματος.

Η πατρότητα της ιδέας, στη λεπτομέρεια της, ανήκε στον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Ωστόσο, όταν πρωτοσυζητήθηκε, απορρίφθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών - και σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας - Γιάννη Στουρνάρα. Μαθαίνουμε, όμως, ότι τώρα την επανεξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό γιατί δέχεται εισηγήσεις ότι αποτελεί ενδεχομένως τη μοναδική επιλογή που μπορεί να επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα «ακουμπήσει» σχεδόν το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Με όποιον Έλληνα τραπεζίτη, πάντως, και αν μιλήσεις αυτόν τον καιρό, σχετικά με τι θέμα, είναι πεπεισμένος: «Η Φρανκφούρτη, στο τέλος, θα μας αναγκάσει να πουλήσουμε τα κόκκινα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές». Γι αυτό και θα γίνει μια προσπάθεια για να ξεπερασθεί ο κάβος, μέσω της παραπάνω «οδού».