Skip to main content

Μια πρώτη επαφή με το νεανικό και ζωηρό Volvo XC40

Το XC40 ψηφίστηκε ως το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2018, τίτλος που κέρδισε για πρώτη φορά ένα μοντέλο της φίρμας

του Νίκου Χριστόπουλου

Το Volvo XC40 θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία των compact premium SUV με σύγχρονη σχεδίαση, πλήθος χρωματικών συνδυασμών και δυνατοτήτων εξατομίκευσης, βραβευμένες τεχνολογίες ασφάλειας, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας, που προέρχονται από τις μεγαλύτερες Σειρές 60 και 90

Eίναι ενδεικτικό της πόσο καλής δουλειάς έχει γίνει πάνω στο Volvo, που στο περιθώριο της έκθεσης της Γενεύης, το XC40 ψηφίστηκε ως το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2018, τίτλος που κέρδισε για πρώτη φορά ένα μοντέλο της φίρμας. Σημειωτέον, το Volvo XC40 είναι το μοντέλο εκείνο που εντάσσει τη σουηδική εταιρεία στη πλέον δημοφιλή κατηγορία στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας.
 
Νεανικό και ζωηρό!

Οι σχεδιαστικές ομοιότητες με τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας XC είναι προφανείς, αλλά εν τούτοις το μικρότερο XC40 δείχνει εξαιρετικά σπορτίφ και μοντέρνο. Ειδικότερα το εμπρός μέρος ξεχωρίζει με τη χαρακτηριστική μάσκα, αλλά και τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα, τόσο εμπρός όσο και πίσω, με τα SUV χαρακτηριστικά να είναι διάχυτα από όποια μεριά κι αν το κοιτάξει κανείς. Η ραχοκοκαλιά του XC40, είναι η νέα πλατφόρμα «CMA» (Compact Modular Architecture), από την οποία αναμένεται να προ- κύψουν στο μέλλον και άλλα νέα μοντέλα της σουηδικής μάρκας.

Προσοχή και στη παραμικρή λεπτομέρεια

Ο λόγος για τη καμπίνα επιβατών, όπου πέρα από ευρύχωρη, βρίθει κι από τεχνολογία. Ας τα πάρουμε ένα, ένα όμως. Αρχικά, η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος είναι τυπική για μοντέλο Volvo, όντας ποιοτικό, λειτουργικό, αλλά και τεχνολογικά προηγμένο, ενώ είναι σαφές πως έχει δοθεί προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από τον TFT πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών έως και την οθόνη των 9 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, τα οποία τα απολαμβάνει κανείς από το βασικό εξοπλισμό του μοντέλου. Πέρα όμως από τεχνολογικά προηγμένο μοντέλο, το XC40 αναδεικνύεται κι ως ένα πρακτικό μοντέλο, μιας και διαθέτει άπλετους αποθηκευτικούς χώρους, δυνατότητα ασύρματης φόρτισης των κινητών τηλεφώνων, έναν πτυσσόμενο γάντζο για μικρές τσάντες και ένα αφαιρούμενο καλαθάκι αχρήστων στο ντουλαπάκι ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.

Πλούσια γκάμα κινητήρων

To Volvo XC40 διαθέτει μια πλούσια γκάμα κινητήρων, ικανή να καλύψει κάθε αγοραστική απαίτηση. Έτσι, όλοι οι κινητήρες του Volvo XC40 ανήκουν στη γενιά Drive-E. Μάλιστα από το εμπορικό λανσάρισμα του, είναι διαθέσιμος ένας 2λιτρος βενζινοκινητήρας με 250 ίππους, στην έκδοση Τ5, καθώς και ένας όμοιου κυβισμού πετρελαιοκινητήρας, D4, απόδοσης 190 ίππων. Αμφότερα τα εν λόγω μηχανικά σύνολα προσφέρονται με τετρακίνηση, μέσω ενός συστήματος με πολύδισκο συμπλέκτη της Haldex, το οποίο συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Σαφώς υπάρχουν και μικρότερες εκ- δόσεις, με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς και πιο συγκεκριμένα ο νέος 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.5 απόδοσης 156 ίππων, καθώς κι ένας 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας 150 ίππων.

Προηγμένη τεχνολογία ασφαλείας

Όπως κάθε μοντέλο Volvo, έτσι και το XC40 βρίθει από πρωτοποριακές τεχνολογίες ασφαλείας, τις οποίες τις είχαμε γνωρίσει στα XC60 & XC90, όπως η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζουν τα συστήματα: 1.Αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων City Safety τελευταίας γενιάς 2.Αποφυγής εκτροπής από το δρόμο Run-Off Road Mitigation και 3.Αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα Oncoming Lane Mitigation, τα οποία σε κρίσιμες συνθήκες λειτουργούν ως «ηλεκτρονικός συνοδηγός» προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στον οδηγό, ενώ προαιρετικά μπορούν να υπάρξουν τα: 1.Adaptive Cruise Control με σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist 2.IntelliSafe Surround, το οποίο συνδυάζει σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων BLIS (Blind Spot Ιnformation System), Rear Collision Warning και Cross Traffic Alert, για πρώτη φορά με αυτόματο φρενάρισμα.

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για το XC40 ξεκινούν από €30.713 για τις εκδόσεις με τον κινητήρα βενζίνης Τ3 των 1.500 κ.εκ., 156 ίππων. Ακολουθούν οι εκδόσεις με τον δίλιτρο κινητήρα diesel D3 των 150 ίππων, με τιμές από €35.194: στις διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνεται η τετρακίνηση (AWD) και το αυτόματο κιβώτιο Geartronic, 8 σχέσεων.
Στην κορυφή της γκάμας του XC40 τοποθετούνται οι εκδόσεις με τους κινητήρες diesel D4 και βενζίνης Τ5, απόδοσης 190 και 247 ίππων αντίστοιχα. Είναι διαθέσιμες αποκλειστικά με τετρακίνηση (AWD), αυτόματο κιβώτιο Geartronic 8 σχέσεων, στις εκδόσεις εξοπλισμού Momentum και R-Design, με τιμές από €49.352, για τις εκδόσεις με τον κινητήρα D4 και από €50.177 για τις βενζινοκίνητες T5.

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για τις εισαγωγικές εκδόσεις εξοπλισμού του νέου Volvo XC40 παρουσιάζονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.

ΝΕΟ VOLVO XC40    Ισχύς (HP)    Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)
XC40 T3    156    30.713
XC40 D3    150    35.194
XC40 D3 Geartronic    150    37.600
XC40 D3 AWD    150    39.959
XC40 D3 AWD Geartronic    150    42.506
XC40 D4 AWD Geartronic  Momentum    190    49.352
XC40 T5 AWD Geartronic  Momentum    247    50.177

Σε συνεργασία με το GOnews