Skip to main content

Μία πρόβλεψη για τα όρια της Ελλάδας στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική Ερντογάν, η διαμάχη Βουλγαρίας-Σκοπίων περί «μακεδονικής» γλώσσας και η ιστορία των Αλβανοτσάμηδων .

Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, απάντησε στην ερώτηση για την ονομασία των Σκοπίων: «Οι Έλληνες, δήλωσαν ότι οποιαδήποτε ονομασία, η οποία θα φέρει το όνομα Μακεδονία, δεν θα γίνει αποδεκτή από αυτούς. Και έχουν δίκιο, γιατί είναι μέρος της κληρονομιάς τους.

» Η Αρχαία Μακεδονία είναι μέρος του ελληνικού έθνους και του ελληνικού κράτους και βρίσκεται πλήρως στο έδαφος της σύγχρονης Ελλάδας, αποτελεί μια στενή λωρίδα, που εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη και καταλήγει στα αλβανικά βουνά. Η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στο θέμα αυτό». [Στα βορειοηπειρωτικά βουνά καταλήγει, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία].

Τι σας έλεγα για τα… τουρκικά στρατεύματα που θα πήγαιναν στο Κατάρ, και κάποιοι μιλούσαν και για 5.000; Ότι άλλο πράγματα είναι "στέλνω", άλλο "θα στείλω" και άλλο "μπορώ να στείλω". Ε, λοιπόν, οι Τούρκοι έστειλαν… 25 στρατιώτες. Θα προστεθούν στους άλλους 95 που υπήρχαν εκεί από καιρό, και το τρομερό αυτό στράτευμα θα προστατεύσει το Εμιράτο.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Τούρκου σουλτάνου, οδήγησε τους αντιπάλους του Κατάρ να απαιτήσουν μεταξύ άλλων και την κατάργηση τής από καιρό υπάρχουσας τουρκικής βάσης. Και πρώτη το ζητά η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος και χρηματοδότης μέχρι χθες της Τουρκίας.

Έμπλεξαν τους μηρούς τους Βούλγαροι και Σκοπιανοί, και παλεύουν να λύσουν το πρόβλημα, μετά την συμφωνία τους για "σχέσεις καλής γειτονίας". Ένα πρόβλημα που κρατά αρκετά χρόνια, και οφείλεται στο γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα, αλλά βουλγαρική διάλεκτος. Μέχρι τώρα διάλεγαν μεσοβέζικη λύση, χρησιμοποιώντας τα αγγλικά.

Και καλά με τις άλλες συμφωνίες. Αλλά τι σόι "καλή γειτονία" θα είναι αυτή, με αμφισβήτηση της γλώσσας; Τώρα ο Ζάεφ, εμφανίστηκε βέβαιος στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, ότι η συμφωνία επί τέλους θα γραφεί σε… τρεις γλώσσες! Αγγλικά, βουλγάρικα και σκοπιανά. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υποχωρήσει η Βουλγαρία, η οποία μέχρι τώρα δεν δεχόταν ούτε συζήτηση.

Σε αντίθεση φυσικά μ’ εμάς, που ως "προοδευτικοί" και ανοιχτοχέρηδες, ό,τι μας ζητούν το δίνουμε. Για την ψυχή μας το κάνουμε. Αν δω να υποχωρεί στις πιέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε., η Βουλγαρία, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι θα αντισταθούμε εμείς στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.

Έγραψε ο Ευθύμιος Πέτρου [μήπως είναι ο Πέτρος Ευθυμίου;] ότι οι Αλβανοτσάμηδες έπρεπε να είχαν φύγει από την Ελλάδα το 1923, δυνάμει της Συνθήκης της Λωζάννης και των όσων προέβλεπε περί ανταλλαγής πληθυσμών. Αλλά η τότε ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να μην εκτοπισθούν διότι εκρίθη ότι αυτή θα ήταν μια ενέργεια καλής θελήσεως που θα έθετε τις βάσεις των σχέσεων καλής γειτονίας που επιδιώκονταν με το νεοσύστατο αλβανικό Κράτος.

Φοβούμαι πως δεν είναι αυτός ο λόγος. Επειδή υπάρχει [την έχω δημοσιεύσει παλαιότερα κι εδώ] η επιστολή του τότε πρωθυπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον Αλβανό ομόλογό του, που του ομολογεί πως είναι… μισός Αλβανός! Όχι Αρβανίτης, αλλά Αλβανός. Και ως καλός μισο-Αλβανός, δεν έδιωξε τους μισο-συμπατριώτες του.

Ήταν τόση η αντίδραση στις εν γένει πράξεις του μισο-Αλβανού Πάγκαλου, ώστε τον ανέτρεψε μια συμμαχία ετερογενών πολιτικών δυνάμεων, με εντελώς αντίθετες πολιτικές ιδεολογίες: Παπαναστασίου, Καφαντάρης και Ι. Μεταξάς!