Skip to main content

Μιχαηλίδης: Επ' αόριστον η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Η αναφορά στην ημερομηνία 31/12 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης»

Ισχύει η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για επ' αόριστον εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Αυτό επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο της δημοσίευσης του ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η απόφαση ισχύει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις του να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση ισχύει.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Χίου του κόμματος, Ανδρέα Μιχαηλίδη. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.

Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ' αόριστον».

Από την πλευρά τους φορείς των νησιών εκφράζουν ικανοποίηση, αλλά και κάποια ερωτηματικά. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσων δε ζητάει να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.