Skip to main content

Μικροί και μεγάλοι της αγοράς φουλάρουν για τη Black Friday

Όσοι παίζουν κατενάτσιο και περιορίζονται σε μάχες οπισθοφυλακής το πολύ πολύ να παρατείνουν κατά τι τη στιγμή του τέλους τους...

Η πραγματικότητα διδάσκει ότι στον πλανήτη Γη έχουν επιβιώσει τα είδη που κατάφεραν να προσαρμοστούν. Όσα συντονίστηκαν με τα μηνύματα των καιρών. Αντίθετα εξαφανίστηκαν οι οργανισμοί που «αρνήθηκαν» να αλλάξουν ή να μεταλλαχθούν αναλόγως των συνθηκών. Κάπως έτσι οι «γενναίοι» και «περήφανοι» δεινόσαυροι βρίσκονται σήμερα μόνο στα μουσεία και τις εκθέσεις φυσικής ιστορίας, παρά τη μεγάλη τους δύναμη που για αιώνες τους έδινε την πρωτοκαθεδρία στο βασίλειο της φύσης, ενώ άλλη κατώτερα, υποδεέστερα και πιο αδύναμα στην εποχή τους είδη υπάρχουν μέχρι σήμερα.  

Οι νόμοι της αγοράς προσομοιάζουν αρκετά με τους νόμους της φύσης. Παρά την ύπαρξη κανονιστικών πλαισίων, συνήθως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Όπως ακριβώς και το γρήγορο «νικάει» το πιο αργό, αλλά και το πιο ευέλικτο προσπερνάει το άκαμπτο. Κυρίως, όμως, εξαφανίζονται από τον ορίζοντα οι επιχειρήσεις και οι οικονομικοί οργανισμοί, που δεν εξελίσσονται και δε συντονίζονται με τις συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται, αλλά αρκούνται σε παιχνίδι άμυνας. Όσοι παίζουν κατενάτσιο και περιορίζονται σε μάχες οπισθοφυλακής το πολύ πολύ να παρατείνουν κατά τι τη στιγμή του τέλους, η οποία μοιραία και μαθηματικά φτάνει.

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 20 και περισσότερα χρόνια το εμπόριο των μικρών συρρικνώνεται. Οι τοπικοί παραδοσιακοί έμποροι υποχωρούν έναντι των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. Κατά κανόνα είναι πιο μικροί και πιο αργοί από τους ανταγωνιστές τους. Συνήθως και πολύ λιγότερο προσαρμοστικοί. Όχι αυτή τη φορά. Η χθεσινή ανακοίνωση – προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τους εμπόρους της πόλης να συμμετάσχουν ολοψύχως στη φετινή Black Friday της 24ης Νοεμβρίου δείχνει ότι, πλέον, στην Πλατεία Μοριχόβου 1 παίρνουν τα μηνύματα. Διότι πέρσι –πρώτη χρονιά που η Black Friday στην Ελλάδα- οι έμποροι της Θεσσαλονίκης σνόμπαραν την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, κατά την οποία το εμπόριο με εφαλτήριο την Αμερική υποδέχεται την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα είδη για λίγες ώρες. Αιφνιδιάστηκαν και ουσιαστικά χάρισαν τη μέρα στους ανταγωνιστές τους. Το μόνο που τους έμεινε είναι να διαμαρτύρονται βλέποντας και διαβάζοντας στα ρεπορτάζ τις ουρές στα τομεία μεγάλων επιχειρήσεων της πόλης.

«Δεδομένου ότι αυτή η προωθητική ενέργεια πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το πεδίο ελεύθερο μόνο για τους μεγάλους αλλά να το επιφυλάξουμε μόνοι μας και για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες» αναφέρει ο ΕΣΘ σε ανακοίνωσή του. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Μετά από αυτό, μέχρι και μία «λευκή νύχτα» στην Τσιμισκή εντός του 2018 μπορούμε να ονειρευόμαστε από τον πρόεδρο Παντελή Φιλιππίδη και τους συνεργάτες του!

Φυσικά η αγορά δεν σώζεται από μία ημέρα, ούτε από μία νύχτα. Το μεγάλο –και εν πολλοίς αξεπέραστο- πρόβλημα είναι η οικονομική κατάσταση και το κλίμα στην αγορά. Η μείωση των εισοδημάτων και η καταναλωτική απροθυμία, που τροφοδοτείται από την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα, που διακατέχει πολλούς ανάμεσά μας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο ανταγωνισμός είναι έντονος και σε πολλές περιπτώσεις άνισος. Ο Δαυίδ κόντρα στον Γολιάθ. Όμως αν είναι να χαθεί ο πόλεμος, καλύτερα να δοθεί μάχη, παρά να μην πέσει ούτε μία τουφεκιά! Για ένα λόγο. Στη μάχη όλα μπορούν να συμβούν, έστω και με διαφορετικές πιθανότητες. Στην άλλη περίπτωση της «ήσυχης συνθηκολόγησης» το αποτέλεσμα είναι ένα και μοναδικό. Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται.