Skip to main content

Μικρή πρόοδος για το όνομα ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Αισιοδοξία για το ονοματολογικό εκφράζουν αναλυτές εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα οι τελικές αποφάσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των Σκοπίων, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Σόφια με το Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Αυτό επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν και καταγράφουν πρόοδο, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ευτυχή κατάληξη, ούτε αναμένεται να συμβεί αυτό μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο είναι εφικτή μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό μέχρι τον επόμενο μήνα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ και ενδεχομένως να υπάρξει μια θετική απόφαση για τη γειτονική χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη με τους ομολόγους τους των έξι βαλκανικών χωρών, που θέλουν να γίνουν κράτη μέλη. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι «28» θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις.

ΗΠΑ και Ιράν στην ατζέντα

Αύριο το βράδυ, οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας, κατά το οποίο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα επικαιρότητας, όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με τo Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ πολιτικά το μήνυμα που θα στείλουν στο Ιράν είναι πως αν η Τεχεράνη σεβαστεί τη συμφωνία, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι παρά την απόσυρση των Αμερικανών.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle