Skip to main content

Μήνυμα Κοτζιά σε Σκόπια: Να χτυπήσουμε τον αλυτρωτισμό

Ο υπουργός μίλησε "από καρδιάς", όπως τόνισε, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα εξήλθε από την πολιτική κρίση

Την υποστήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ωστόσο επεσήμανε πως για να λυθούν τα προβλήματα, πρέπει να χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός.

Ο κ. Κοτζιάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι καθώς και με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Την ισχυρή βούλησή τους για την ενίσχυση και επέκταση των ΜΟΕ, με έμφαση την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, εξέφρασαν από κοινού ο κ. Κοτζιάς με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών που είχαν σήμερα στα Σκόπια στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του μίλησε "από καρδιάς", όπως τόνισε, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα εξήλθε από την πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει και επανήλθε η ομαλότητα.

«Χαίρομαι», είπε χαρακτηριστικά «που δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας», τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας. «Η σταθερότητα σας τροφοδοτεί τη δική μας και η ανάπτυξή μας τροφοδοτεί την δική σας», πρόσθεσε σημειώνοντας επίσης ότι «η Ελλάδα αντιστάθηκε σε κάθε μορφής κυρώσεις εναντίον της ΠΓΔΜ». «Το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις στο μέλλον. Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ, την εποικοδομητική συνάντηση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του στην περαιτέρω επέκτασή τους.

Ερωτηθείς για το θέμα της απομάκρυνσης των αλυτρωτικών συμβόλων -αγαλμάτων, μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων- εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση «έχει πάρει το μάθημά της από τα προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν είναι "έξυπνο" να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες επ΄ αυτού». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν θέλουν να βλέπουν χάρτες άλλων χωρών με τη χώρα τους μέσα σε αυτούς», έτσι κατανοεί ο ίδιος «τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των άλλων χωρών όταν βλέπουν τη δική τους σε χάρτες της δικής μας χώρας».

«Αυτό που επιδιώκουμε και προσδοκούμε είναι η μεγάλη Ευρώπη», είπε με έμφαση ο κ. Ντιμιτρόφ.