Skip to main content

Μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν θα ανεχθώ κανέναν διαχωρισμό Βορρά - Νότου

Καλοδεχούμενος όποιος θέλει να επενδύσει αρκεί να εφαρμόζει τους κανόνες που διέπουν το ευρωπαϊκό σύστημα, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον Ιβάν Σαββίδη

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθεί κανέναν γεωγραφικό διαχωρισμό ανάμεσα σε Βορρά και Νότο έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του, στην Αθήνα, με τα νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, στον ρόλο που οραματίζεται ο ίδιος και το κόμμα του τη Θεσσαλονίκη, ως κέντρου όλων των Βαλκανίων, δεν χωρούν διχαστικές πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ενήμερος για τις πληροφορίες και τα σενάρια περί σκέψεων για Λίγκα του Βορρά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να χωριστεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η Βόρεια Ελλάδα από την Ελλάδα και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχθώ έναν τέτοιο διχασμό».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως η ΝΔ έχει βαθιές πολιτικές και ηθικές σχέσεις με τη Βόρειο Ελλάδα, τις οποίες δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψει.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθώ οποιαδήποτε υπόνοια γεωγραφικού διχασμού της χώρας. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε ανάπτυξη και ευημερία σε όλους. Είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε και για να διατρανώσουμε, για άλλη μια φορά, την έντονη πολιτική και συναισθηματική μας σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά με τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπω ειλικρινά σε μία νέα αρχή, σε μια συστηματική επαναδραστηριοποίηση της Κεντρικής μας κομματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, αλλά και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω και τη Βίκυ Ευταξά για τη δουλειά την οποία έκανε στη Διοικούσα και να ευχηθώ και πάλι καλή αρχή στον νέο Πρόεδρο και στα νέα μέλη της Διοικούσας», τόνισε και συνέχισε:

«Η Παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, έχει μια μεγάλη ιστορία όσον αφορά στα έργα υποδομής της Βόρειας Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης. Ειδικά η Εγνατία οδός είναι έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η Βόρειος Ελλάδα οφείλει πολλά σε αυτό το έργο. Οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έγιναν απέναντι σε πολλές αντιδράσεις -θα θυμάστε καλά- από τον Κώστα Καραμανλή.  Επί ημερών Αντώνη Σαμαρά δρομολογήθηκε η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, με  το σχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων το οποίο -και αυτό θέλω να θυμίσω- ότι πολεμήθηκε συστηματικά από την σημερινή Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά έκανε και στο ποδόσφαιρο, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς το περιστατικό με την εισβολή του οπλοφορούντος Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας: «Όποιος θέλει να επενδύσει, είναι καλοδεχούμενος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζει τους κανόνες που διέπουν το ευρωπαϊκό και ελληνικό σύστημα και θα ακολουθεί το νομιμότητα. Και η θέση αυτή αφορά όλους και δεν χωρά καμία διάκριση» .

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η ΝΔ θέλει να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε σε επιχειρηματικό και εμπορικό κόμβο της περιοχής, επιχειρώντας να μεταβάλλει την εσωστρεφή αντίληψη που βλέπει τη συμπρωτεύουσα ως μία πόλη τριών εκατομμυρίων. «Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι το κέντρο για την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία , τη Σερβία και την Τουρκία», σημείωσε και ανέφερε ως βασικούς τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος τον Τουρισμό, τη Μεταποίηση, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Καινοτομία, τα Logistics και τις Μεταφορών με βάση το Λιμάνι.

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας: «Φαντάζομαι τι είναι αυτά τα οποία θα μας πει ο πρωθυπουργός στο "αναπτυξιακό συνέδριο". Θα μας μιλήσει πάλι για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια. Θα μας μιλήσει για το πως η οικονομία ανακάμπτει. Θα μας μιλήσει, βέβαια, για το πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον αναπτυξιακό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειος Ελλάδος. Αυτά τα οποία δεν θα μας πει, όμως, είναι αυτά τα οποία εσείς βιώνετε κάθε μέρα. Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου υποβάθμισε τη Θεσσαλονίκη και ρήμαξε οικονομικά τη Βόρειο Ελλάδα. Ξέρετε πολύ καλά ότι η ανεργία στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας ενώ και το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. είναι πολύ χαμηλότερο.

Δυστυχώς, η αποβιομηχάνιση και η μετανάστευση επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Δυστυχώς έχει γίνει όρος επιβίωσης, καθώς οι επιχειρήσεις στην Βόρειο Ελλάδα αντιμετωπίζουν από τη μία την υπερφορολόγηση και από την άλλη τα γραφειοκρατικά εμπόδια μιας Κυβέρνησης η οποία εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει εχθρική προς την επιχειρηματικότητα. Μια υπερφορολόγηση η οποία συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, παγώνει την κατανάλωση και τελικά ψαλιδίζει την ανάπτυξη.

Εσείς, όμως, γνωρίζετε καλά ότι η καθημερινότητα των πολιτών στη Θεσσαλονίκη είναι μουντή. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι εξαιρετικά προβληματικά, έχουμε ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας. Αλλά βέβαια έχουμε ανομία, βία και βανδαλισμούς στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κάτι το οποίο, δυστυχώς, βλέπουμε και στην Αθήνα. Όμως το βιώνετε και εσείς πολύ έντονα στη Θεσσαλονίκη».