Skip to main content

Μήνυμα ΣΕΒ: Η Πολιτεία να υποδεχθεί κάθε αξιόλογη επένδυση

ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε, μας υποχρεώνει να βελτιώσουμε δραστικά τη λειτουργία όλων των εξουσιών

Kάθε αξιόλογη επένδυση, που σέβεται το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους κανόνες της αγοράς, πρέπει να θεωρείται εθνικός στόχος. Και η Ελληνική Πολιτεία οφείλει κυριολεκτικά «να στρώνει κόκκινα χαλιά» για να την υποδεχθεί, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και διά παντός κάθε εμπόδιο που ορθώνεται από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική λειτουργία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Μιλώντας σε Συζήτηση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα «Δικαιοσύνη και Επενδύσεις», ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκουμε, δηλαδή την ανάπτυξη που φέρνει ευημερία για τους πολλούς, μας υποχρεώνει να βελτιώσουμε δραστικά τη λειτουργία όλων των εξουσιών, και εν προκειμένω της δικαστικής. Γι' αυτό και δεν μπορούμε με παραδοσιακά εργαλεία και παρωχημένες πρακτικές να αλλάξουμε σήμερα αυτό που έπρεπε να έχει γίνει χθες, πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια αναλήφθηκαν αρκετές νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες επιδιώκοντάς την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης(το έργο ψηφιοποίησης των δικαστηρίων/ e-justice, η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο εξορθολογισμός κόστους της αστικής δίκης, το θεσμικό πλαίσιο για την "πρώτυπο δίκη", η θέσπιση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, οι τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα, κ.α) τις οποίες ωστόσο δεν είμαστε σε θέση ακόμη να αποτιμήσουμε ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ανέφερε ο κ.Φέσσας.

Όσο περνάει ο χρόνος οι δικαστικές υποθέσεις αυξάνονται, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη κορεσμένο σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Justice Scoreboard 2017" καταγράφεται ότι ο χρόνος εκδίκασης των αστικών και εμπορικών υποθέσεων στην Ελλάδα ξεπερνάει το ένα έτος (378 ημέρες), ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 242 ημέρες, καθώς επίσης ότι οι επιδόσεις στην αξιοποίηση των λύσεων ψηφιακής τεχνολογίας στα ελληνικά δικαστήρια μόλις και μετά βίας φτάνει το 5%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ξεπερνά το 40%, είπε επίσης πρόεδρος του ΣΕΒ

Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προαναφέρθηκα επιβλήθηκαν από έξω και από τα πάνω. Δεν εντάσσονται δηλαδή σε ένα στρατηγικό και μεθοδικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Δικαιοσύνης το οποίο θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επισπεύδοντες σε αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να ήταν το ίδιο το δικαστικό σώμα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ο νομικός κόσμος της χώρας, και όχι οι "θεσμοί" ή κάποιος τρίτος, υπογράμμισε ο κ.Φέσσας κάνοντας επίσης αναφορά στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καθέσει ο ΣΕΒ για την αναβάθμιση και επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.