Skip to main content

Μήνυμα Τουσκ στα Σκόπια: Επικεντρωθείτε στην ένταξή σας στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε σήμερα με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για να συζητήσουν τρόπους για να εξέλθει η χώρα από την πολιτική κρίση

Κάλεσμα προς του ηγέτες των Σκοπίων ώστε να αποφύγουν να τροφοδοτήσουν τις εθνοτικές εντάσεις και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στην προώθηση της πορείας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο, το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE κέρδισε 51 έδρες έναντι 49 των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM). Κανένα όμως από τα δύο κόμματα δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα της χώρας, όπου αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Τουσκ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ για να συζητήσουν τρόπους για να εξέλθει η χώρα από την πολιτική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει από το 2015 όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Ήρθα εδώ για να μεταφέρω ένα ισχυρό μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η δέσμευση στην ευρωπαϊκή προοπτική είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους, έπειτα από την συνάντηση με τον Ιβάνοφ.

«Επομένως ελπίζω ότι θα συνεχίσετε με αυτό ως πυξίδα και να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω εντάσεις, όπως τις εθνοτικές», πρόσθεσε.

«Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν», δήλωσε ο Ιβάνοφ, προσθέτοντας πως: «Μια κυβέρνηση που τελεί υπό εκβιασμό είναι μια ασταθής κυβέρνηση που δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα έχει επιζήμιες συνέπειες».