Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
x

ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά της Pimana S.A., μεγάλο μέρος της έκτασης που έχει αγοραστεί, κάηκε και κηρύχθηκε αναδασωτέο.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η εταιρία Pimana S.A. θυγατρική της Al Rayyan για τις φωτιές στην Ζάκυνθο. Πρόκειται για την κρατική επενδυτική εταιρία του Κατάρ.

Όπως αναφέρεται οι φωτιές που έκαψαν αυτό το καλοκαίρι μεγάλο μέρος της Ζακύνθου "ματαιώνουν σε μεγάλο βαθμό η νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής", αφού "ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών, ο χρόνος και η ταυτόχρονη εκδήλωσή τους έχουν δημιουργήσει στις Αρχές την υποψία ότι πρόκειται για οργανωμένους εμπρησμούς".

Μάλιστα, επικαλείται σχετικά και δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος "δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο κτύπησαν εμπρηστές".

Σύμφωνα με την αναφορά, μεγάλο μέρος της έκτασης που έχει αγοραστεί, κάηκε και κηρύχθηκε αναδασωτέο "με συνέπεια σύμφωνα με τον ν. 998/79 στις κατεστραμμένες εκ της πυρκαγιάς περιοχές να απαγορεύονται για 30 χρόνια οι μεταβιβάσεις καθώς και η ανέγερση οικοδομών, κτισμάτων και εν γένει εγκαταστάσεων".

Έτσι, καταλήγει η καταριανή εταιρία: "πέραν της οδυνηρής καταστροφής του δασικού πλούτου της Ζακύνθου συγχρόνως ματαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και εν γένει της Ελληνικής επενδυτικής δραστηριότητα. Η εταιρεία μας είναι διατεθειμένη να συνδράμει στις έρευνες της Δικαιοσύνης και των διωκτικών Αρχών, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να εντοπισθούν, συλληφθούν και τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αυτών".
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ