Skip to main content

Μηνυτήρια αναφορά Τζιτζικώστα στην Εισαγγελία για την Ειδομένη

Σε τέσσερα σημεία εστιάζει η αναφορά – καταγγελία. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητά άμεση εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης.

Αναφορά – καταγγελία κατά παντός υπευθύνου για αξιόποινες πράξεις που τελούνται στην περιοχή της Ειδομένης κατέθεσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, που όπως είπε έχει τον τρόπο να παρέμβει και ζήτησε εκ νέου την άμεση εκκένωση του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη.

Η μηνυτήρια αναφορά Τζιτζικώστα εστιάζει στο αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, λόγω της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής επί 60 μέρες, αλλά και σε θέματα δημόσιας υγείας που ανακύπτουν από τις άθλιες συνθήκες στην περιοχή ειδικά με την αύξηση των θερμοκρασιών, σε θέματα δημόσιας ασφάλειας που καταγγέλλονται από πολίτες και στη φιλοξενία προσφύγων σε βενζινάδικο επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, οι οποίοι καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και ελλοχεύει και κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος.

Μετά την κατάθεση της αναφοράς – καταγγελίας στην Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νομό Κιλκίς και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία δεν πάει άλλο. Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Σήμερα στην Ειδομένη κλείνουμε τις 60 και πλέον μέρες που παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή, τελούνται καθημερινά αξιόποινες πράξεις, υπάρχουν ανοιχτά θέματα ασφάλειας και υγείας και γι' αυτό το λόγο σήμερα –εφόσον όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είδα από την κυβέρνηση να θέλει να δώσει μια λύση- αναγκάστηκα να έρθω στην Εισαγγελία και να ζητήσω πια την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κατέθεσα μια αναφορά – καταγγελία, στην οποία περιγράφω την κατάσταση όπως ακριβώς είναι σήμερα στην Ειδομένη και την Κεντρική Μακεδονία. Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Σε ό,τι μας αφορά ζητούμε και πάλι από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εκκένωση της Ειδομένης, να προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα εάν δεν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες θα έχουμε τεράστια προβλήματα στην περιοχή. Είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, όποιο κι αν είναι το κόστος και θα το κάνω».

Έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης: «Η Δικαιοσύνη έχει τον τρόπο να παρέμβει. Έχουμε φτάσει στο τελευταίο επίπεδο παρεμβάσεων που μπορούμε να κάνουμε ως Περιφέρεια. Μετά τις συνεχείς πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς και στην έλλειψη από πλευράς τους οποιασδήποτε δράσης ήμουν υποχρεωμένος να καταφύγω στη Δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της».