Skip to main content

Μειώνονται και άλλο οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων

Οι θεσμοί επιβάλλουν ένα σύστημα τιμολόγησης που καταστρέφει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αναφέρει η Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Περαιτέρω μειώσεις που φτάνουν κατά μέσο όρο το 9,5% φέρνει στα γενόσημα φάρμακα το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανάρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντας είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.

«Οι θεσμοί επιμένουν να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό, χωρίς κανένα όφελος για ασθενείς και Ταμεία. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Συνέπεια αυτής της αδυναμίας είναι η εφαρμογή παράλογων κανόνων που οδηγούν σε συνεχείς επιλεκτικές και μονομερείς μειώσεις μόνο στα παλιά φάρμακα μέχρι την τιμολογιακή εξόντωσή τους.

Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3%, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους», σημειώνει η ΠΕΦ.

«Βιώνουμε μια ακόμη πράξη στον συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το -69% από το 2009», προσθέτει.

«Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει στους θεσμούς να επιβάλουν ένα παράλογο σύστημα τιμολόγησης που όχι μόνο στρεβλώνει τον ανταγωνισμό προς όφελος των εισαγωγέων αλλά οδηγεί σε αφανισμό την εγχώρια παραγωγική βάση υπονομεύοντας την αναπτυξιακή της προοπτική;

Η ΠΕΦ, με πρόσφατη επιστολή της στον αρμόδιο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πρακτικές που οδηγούν στη διάλυση των οικονομικών φαρμάκων, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις που προκαλεί το έωλο νομικά υφιστάμενο σύστημα. Παράλληλα, κλιμακώνει την αντίδραση της με νομικές ενέργειες με προσφυγή στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαφυλάξει την βιωσιμότητά των εταιριών-μελών της με στόχο την εξομάλυνση του συστήματος και την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού».