Skip to main content

Μείωση χρέους για ζωντανή ελληνική οικονομία ζητεί το WWF

«Μπορεί η Ελλάδα από «κακό παιδί» της Ευρώπης να γίνει διεθνές παράδειγμα προς μίμηση;», διερωτάται η οργάνωση σε κείμενο διαλόγου που παρουσιάζει.

Πώς μπορεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να αποτελέσει ευκαιρία για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη σε Ελλάδα και ΕΕ; Πού βρίσκεται άραγε ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας; Μπορεί η Ελλάδα από «κακό παιδί» της Ευρώπης να γίνει διεθνές παράδειγμα προς μίμηση; Το WWF Ελλάς παρουσιάζει ένα κείμενο διαλόγου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με άξονα τη σημαντική ελάφρυνση σε συνδυασμό με την προσήλωση σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό όραμα βιώσιμης ανάπτυξης.   

Όπως αναφέρει το WWF, επτά χρόνια κρίσης και λιτότητας έχουν πλήξει την οικονομία και το περιβάλλον ανεπανόρθωτα, ενώ υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κλονίζουν το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη και μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της. Απέναντι στα αδιέξοδα αυτά, το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το New Economics Foundation, φέρνουν σήμερα στο διεθνές προσκήνιο ένα κείμενο διαλόγου για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο κείμενο αυτό το WWF τάσσεται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο όμως μιας συμφωνίας για την εφαρμογή των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Έχοντας ήδη φέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της ανάγκης για βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους, το WWF Ελλάς προτείνει μία σειρά μέτρων για α) την προστασία του φυσικού πλούτου της Ευρώπης β) την πράσινη οικονομία και γ) την αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση περιβαλλοντικών παρανομιών ως τη βάση μιας ουσιαστικής συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους. Η συμφωνία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα για χρηστή διοίκηση, οικονομική ανάπτυξη, αύξηση πράσινων εσόδων και μέτρα καταπολέμησης περιβαλλοντικών παρανομιών. Η έγκριση ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα στη βάση μιας συγκεκριμένης περιβαλλοντικής συμφωνίας, θα επανεκκινήσει τη λιμνάζουσα οικονομία της χώρας προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, προστατεύοντας παράλληλα παγκόσμιας σημασίας φυσικό πλούτο και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη συμβολή της Ευρώπης στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Σύμφωνα με το WWF, η Ελλάδα δεν πρωταγωνίστησε ποτέ στην προστασία του περιβάλλοντος και στους καθαρούς κανόνες ανάπτυξης, ενώ ειδικά τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την κρίση, η περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.  Η σύνδεση όμως της λύσης στην κρίση χρέους με τη διαμόρφωση προοπτικών για βιώσιμη και ζωντανή ελληνική οικονομία αναμφισβήτητα δίνει σοβαρά κίνητρα ώστε επιτέλους η Ελλάδα να επενδύσει στα πραγματικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και όχι σε αναπτυξιακές χίμαιρες.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, το WWF Ελλάς έχει ζητήσει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κείμενο διαλόγου έχει επίσης σταλεί στους εκπροσώπους των θεσμών. Στην ιστοσελίδα http://www.wwf.gr/lessdebtmoreearth θα δημοσιοποιείται σχετικό υλικό και αρθρογραφία.

Ο Marco Lambertini, Γενικός Διευθυντής του WWF International, δήλωσε σχετικά: «Φανταστείτε μια πραγματικότητα στην οποία η οικονομική κρίση γίνεται κινητήριος δύναμη για καινοτόμο σκέψη προς έναν οικολογικά πιο βιώσιμο και πιο ισότιμο κόσμο. Έναν κόσμο στον οποίο το παραλυτικό δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε μηχανισμό χρηματοδότησης για το κοινό καλό, και το όραμα για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη αρχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Αυτός είναι ακριβώς ο κόσμος που εμείς στο WWF οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή. Άλλωστε, ο ρόλος οργανώσεων που αναζητούν λύσεις και παράγουν θετική σκέψη, όπως  το WWF, είναι ακριβώς να βλέπουν πέρα από τα όρια του status quo και του πολιτικού μοντέλου που επιδιώκει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης (business-as-usual), και να αναζητούν τον επανακαθορισμό της ατζέντας, διαμορφώνοντας και εκφράζοντας ιδέες που μπορεί τελικά να σημαίνουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή στον πλανήτη, ημών συμπεριλαμβανομένων».

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς, δήλωσε: «Η παρέμβασή μας απευθύνεται τόσο στην Κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, όσο βεβαίως και στους θεσμούς. Για την Ελλάδα, είναι απαραίτητη η διακομματική συναίνεση σε αυτό το υπερκομματικής σημασίας ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για τους εταίρους, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε πως έχει κρίσιμη σημασία η ανάδειξη του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης ως κοινού οράματος που ενώνει. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, η πρότασή μας δεν καταλήγει σε διεξοδικά περιγεγραμμένες προτάσεις, καθώς στόχος μας είναι να ανοίξουμε έναν ευρύ πολιτικό διάλογο, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν οι ειδικότερες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη μιας ζωντανής ελληνικής οικονομίας. Μια τέτοια στροφή άλλωστε θα πρέπει να συναποφασιστεί και να συνδιαμορφωθεί από όλες τις πλευρές αν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα».

Η Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς, είπε: «Οι περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών, η αδιαφάνεια και η επιβράβευση της παρανομίας, οι διαρκείς αναδομήσεις των υπουργείων, υποσκάπτουν τις προοπτικές της Ελλάδας για την ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης οικονομίας. Με αποκορύφωμα τις νέες εξαιρετικά ρυπογόνες και οικονομικά μη βιώσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που προωθεί η κυβέρνηση, η χώρα μας καίει το μόνο δυνατό της χαρτί για βιώσιμη λύση στην κρίση. Η κρίση όμως είναι εδώ, βαθιά ριζωμένη όχι μόνο στην οικονομία και το σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και στις καταστροφικές αντιλήψεις μας για τον πραγματικό μας πλούτο: τη φύση. Εμείς, ως WWF, καλούμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ανάγουν  τη διατήρηση και σοφή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου σε κοινό όραμα και διαπραγματευτικό πλαίσιο για λύση στην κρίση χρέους που θα ωφελήσει την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους».

Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που την καθιστούν ανεκτίμητη από πλευράς οικολογικού πλούτου είναι τα εξής:

- Προστατευόμενες φυσικές περιοχές που καλύπτουν περίπου το 34% της επικράτειας.
- 10 υγρότοποι διεθνούς σημασίας (προστατευόμενοι από τη Σύμβαση Ραμσάρ).
- 241 τόποι κοινοτικής σημασίας (προστατευόμενοι από την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους), 163 ζώνες ειδικής προστασίας (προστατευόμενες από την οδηγία 79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά) και 14 εθνικά πάρκα.
- 803 μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους, που καλύπτουν έκταση περίπου 100 χλμ2.
- Δυο αρχιπελάγη, το Αιγαίο και το Ιόνιο, που φιλοξενούν περισσότερα από 2.800 νησιά, εκ των οποίων μόνο τα 227 κατοικούνται.
- Εξαιρετικής ομορφιάς τοπία με περισσότερα από 250 βουνά υψομέτρου άνω των 1.000 μ.
- Περίπου 62,5 εκατ. στρέμματα δασοκάλυψης, δηλαδή 47,3% της επικράτειας.
- Τουλάχιστον 100 τοπικές φυλές κτηνοτροφικών ζώων.
- Οι λίμνες των Πρεσπών φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό ροδοπελεκάνων στη Γη και προσφέρουν πολύτιμα εδάφη για εμβληματικά γεωργικά προϊόντα, όπως τα φασόλια Πρεσπών.
- Η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα φωλιών για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο.
- Το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο προσφέρει πολύτιμο οικότοπο σε 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι η βάση της τοπικής οικονομίας, η οποία επωφελείται από τον τουρισμό φύσης.
- Η ποιότητα του 97.2% των νερών κολύμβησης της Ελλάδας, (θαλάσσια και εσωτερικά) καταγράφεται ως εξαιρετική.