Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
x

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε οριακά στα 11,1 δισ. ευρώ απο 11,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Μειώθηκε περαιτέρω το Φεβρουάριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα, ήτοι από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, στα 26,2 δισ. ευρω από 29,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε οριακά στα 11,1 δισ. ευρώ απο 11,7 δισ. ευρώ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντίθετα μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο δανεισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον Μηχανισμό ELA, o οποίος διαμορφώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 15,1 δισ. ευρώ από 17,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι στις 8 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 16,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ