Skip to main content

Μειώθηκε το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό - Παραμένει το πρόβλημα (φωτο)

Βελτιωμένη η εικόνα του Θερμαϊκού Κόλπου, κυρίως στη Νέα Παραλία. Στον Λευκό Πύργο η μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοπλαγκτού.

Αρκετά βελτιωμένη, αλλά ακόμα προβληματική, είναι η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο Θερμαϊκός Κόλπος στο κέντρο της πόλης καθώς το στρώμα του φυτοπλαγκτού που είχε απλωθεί σε όλο το μήκος της παραλιακής έχει αρχίσει να υποχωρεί. 

Συγκεκριμένα, έχει μειωθεί τόσο η έκταση όσο και η πυκνότητα του φυτοπλαγτού σε αρκετά σημεία στο τμήμα από το λιμάνι μέχρι και πριν από τον Λευκό Πύργο. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο κομμάτι μπροστά στον Λευκό Πύργο και γύρω από τα πλωτά καφέ και τις εσοχές από τις προβλήτες, όπου επιμένει και το πρόβλημα της δυσοσμίας. Αισθητά καλύτερη είναι πλέον η κατάσταση στο κομμάτι που ξεκινάει μετά τα καραβάκια-καφέ και φτάνει μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο βάθος του κόλπου έχουν αρχίσει να φαίνονται λεκέδες από φυτοπλαγκτόν που έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την παραλιακή και σταδιακά να διαλύονται. 

Οι προσπάθειες των αρμόδιων σε συνδυασμό με τον αέρα των τελευταίων δύο ημερών φαίνεται πως κατάφεραν να περιορίσουν το φαινόμενο που μέχρι και την Παρασκευή είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και φάνταζε αδύνατο να αντιμετωπιστεί με τα συμβατικά μέσα που είχε στα χέρια της η πόλη.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλα-Τσαρουχά δήλωσε χθες ότι το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταπολεμήσει το φαινόμενο και να το μειώσει σε αποδεκτά όρια. «Ο Θερμαϊκός αποτελεί βασικό παράγοντα για την ευημερία της Θεσσαλονίκης και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο», υπογράμμισε συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΑΠΕ (δείτε εδώ). Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η θλιβερή κατάσταση του Θερμαϊκού κινητοποίησε και τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη (δείτε εδώ). 

Πλέον οι Θεσσαλονικείς και ειδικά οι επιχειρηματίες που επηρεάστηκαν από την πρότερη κατάσταση του παράκτιου μετώπου, ελπίζουν η Παραλία να επιστρέψει γρήγορα στους κανονικούς της ρυθμούς.