Skip to main content

Μυστικές διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις των συντάξεων

Η Κομισιόν όντως βλέπει με συμπάθεια το αίτημα του πρωθυπουργού για το θέμα της αναστολής εφαρμογής του μέτρου αλλά οι Γερμανοί έχουν άλλη γνώμη,,,

Ποια είναι η αίσθηση με την οποία αποχώρησε μετά από τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας;

Όπως διαμηνύεται αρμοδίως τώρα, που «έκατσε η σκόνη», η Επιτροπή όντως βλέπει με συμπάθεια το αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του για το θέμα της αναστολής εφαρμογής του μέτρου για τις μειώσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εδώ όμως θα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη διευκρίνιση:

Το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι φιλική προς το ελληνικό αίτημα, είναι γνωστό και μάλιστα εδώ και καιρό. Το πρόβλημα είναι το Eurogroup, που ελέγχεται από τη Γερμανία και προς το παρόν δεν συζητά το ενδεχόμενο, όπως έχει ξεκαθαριστεί αρμοδίως, επίσης, εδώ και καιρό.

Πάντως, η ιστορία δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ. Κι αυτό γιατί ο κ. Γιουνκέρ, τις επόμενες ώρες, θα συναντηθεί ξανά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι θα προσπαθήσει να φέρει πάλι το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση και μάλιστα «δίπλα» στο μεταναστευτικό, που υπάρχει σίγουρα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο.

Για την ιστορία, ωστόσο και όχι μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση θα αποφασισθεί οριστικά τον Μάρτιο, όταν η Eurostat θα αποφανθεί οριστικά για το ελληνικό υπερπλεόνασμα.

Προς το παρόν, πάντως, το Βερολίνο δεν το «αγοράζει» κι ας επιμένουν οι Βρυξέλλες.

Ενδεχομένως δε η ελληνική πλευρά να πρέπει να κινηθεί άμεσα. Γιατί αν η κ. Μέρκελ επιμείνει στην υποψηφιότητα Βέμπερ για την θέση του προέδρου της Κομισιόν, τότε οδεύουμε προς σκλήρυνση της στάσης των Γερμανών, γενικότερα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την Ελλάδα, βεβαίως.