Skip to main content

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Πρώτα τα σπίτια των πλούσιων στο σφυρί

Έκανε λόγο για σκάνδαλο συγκάλυψης στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και δεσμεύτηκε για διερεύνησή της μέχρι τέλους.

Όρθιοι και με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στο βήμα του 7ου προσυνεδρίου, για την κεντρική του ομιλία οι εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ως το μεγαλύτερο και το πιο επιτυχημένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι νέος πατριωτισμός είναι ο πατριωτισμός της αλήθειας και της ευθύνης, απέναντι στους πατριδοκάπηλους και τους λαϊκιστές.

Έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ως μεγαλύτερη ένδειξη πολιτικής εξαπάτησης της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τους πλειστηριασμούς, με επιλογή της κυβέρνησης να μη βγάζει πρώτα σε πλειστηριασμό τα ακίνητα των πιο πλουσίων.

«Από το "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" πήγαμε στο "Οι πλειστηριασμοί είναι ευλογία". Η μεγαλύτερη ίσως ένδειξη πολιτικής εξαπάτησης μίας κυβέρνησης η οποία ανέβηκε στην εξουσία με το ψέμα και το λαϊκισμό και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους πολίτες. Και θεωρώ αδιανόητο σήμερα, να μην προχωρούν οι πλειστηριασμοί πρώτα από αυτούς που έχουν τα πιο ακριβά ακίνητα. Από τις βίλες, από τους επιχειρηματίες οι οποίοι χρεοκόπησαν και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Να ξεκινήσουμε με αυτούς τους πλειστηριασμούς πριν ασχοληθούμε με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών του φτωχού κόσμου. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, να το διασφαλίσει», σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το δεύτερο συμβάν το οποίο μονοπώλησε την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες και το οποίο σχετίζεται και με το αντικείμενο του Προσυνεδρίου, αφορά το σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου ως προς την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. «Εδώ έχουμε δύο σκάνδαλα. Το πρώτο είναι αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο, γιατί μεσολάβησε ένας μεσάζοντας όπου τελικά απεδείχθη ότι χάλασε τη δουλειά και στέρησε από τη χώρα μας 66 εκατομμύρια. Αυτό είναι το πρώτο σκάνδαλο. Το δεύτερο σκάνδαλο, και δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο, είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψης του πρώτου σκανδάλου. Πώς είναι δυνατόν να έχουν προσκομίσει στη Βουλή, Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρωθυπουργός, έγγραφα που βάσιμα αμφισβητείται η γνησιότητά τους. Αυτό είναι το δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Θέλω, λοιπόν, και εδώ από τη Θεσσαλονίκη να ξεκαθαρίσω με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί μέχρι τέλους. Και αν αυτή η Βουλή επιχειρήσει, που είναι το πιο πιθανό, για άλλη μια φορά, να συγκαλύψει την υπόθεση, δεσμεύομαι προσωπικά ότι η επόμενη Βουλή, στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη πλειοψηφική δύναμη, θα διερευνήσει αυτήν την υπόθεση μέχρι τέλους ώστε να μάθουμε όλη την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, όμως, όπως σημείωσε, πρέπει να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η Ελλάδα πρέπει να θέλει, αλλα και να μπορεί να συμμετέχει σ' αυτή.

Η Ελλάδα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και οφείλει να προστατεύει τα σύνορά της αποτελεσματικότατα, για να μη βιώνουμε τους επιπλέον ελέγχους στα αεροδρόμια χωρών του χώρου Σένγκεν, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος εν όψει της ενιαίας αγοράς ενέργειας, με έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι το σύνθημά μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, ενώ για την πολιτική έναντι στην Τουρκία εξήγησε ότι επιδιώκονται καλές σχέσεις, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ενώ χαιρέτισε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Έκανε λόγο για μία νέα αμυντική λογική μέσα από μία επικαιροποίηση της ισχύουσας πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει και σε μία στρατηγική αμυντική αναθεώρηση, όχι μόνο ως προς το δόγμα που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίον αυτές λειτουργούν. «Είναι πιθανό και οι Ένοπλες Δυνάμεις, να πρέπει να γίνουν μικρότερες, καλύτερες και πιο αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς θα πρέπει να διερευνήσουμε, όχι μόνο τις δυνατότητες διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών συμμαχιών μας, αλλά και άλλες συμμαχίες και στρατηγικές συμφωνίες, οι οποίες θα είναι προς όφελός μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επανεξετάσουμε και την ίδια τη στρατιωτική θητεία, όχι τόσο ως προς τη διάρκειά της αλλά κυρίως ως προς τις δεξιότητες τις οποίες αποκτούν ή μάλλον σήμερα δεν αποκτούν τα νέα παιδιά τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Θέλουμε να δούμε μια στρατιωτική θητεία στην οποία τα νέα παιδιά θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες και πιστοποίηση η οποία θα μπορεί να τους είναι χρήσιμη και στη συνέχεια της ζωής τους ώστε να μην βλέπουν τη στρατιωτική θητεία μόνο ως μια υποχρέωση, ως μια αγγαρεία που δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα στο δικό τους το βιογραφικό».

Είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με απόλυτο σεβασμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, που σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους. Δεσμεύτηκε, δε, ότι οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά τους όταν θα υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα θα τηρηθούν στο ακέραιο από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του με το ζήτημα του πολιτισμού, τον οποίο χαρακτήρισε το πιο σημαντικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας πόλος προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο όχι μόνο για τη φυσική μας ομορφιά, όχι μόνο για τις παραλίες μας, όχι μόνο για τα νησιά μας, για τον πολιτιστικό μας πλούτο. Από την Κνωσό μέχρι την Ακρόπολη και από τη Βεργίνα μέχρι την Αμφίπολη. Και ειδικά στη Μακεδονία αυτή η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της βορείου Ελλάδος είναι ένα τεράστιο, ένα πολύ σημαντικό αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πολιτισμό μας από μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία.  Δεν πρέπει να φοβηθούμε παραδείγματος χάρη τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Θα πρέπει να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα αλλάξουμε το πρότυπο της διαχείρισης των μεγάλων μας μουσείων.  Δεν γίνεται παραδείγματος χάρη τα σημαντικά μουσεία της χώρας να μην έχουν έναν παγκοσμίου βεληνεκούς διευθύνοντα σύμβουλο, γενικό διευθυντή και να διοικούνται απλά από κάποιον υπάλληλο. Αυτά είναι πολιτικές οι οποίες χρειάζονται και θάρρος και τόλμη και διάθεση σύγκρουσης με ένα κατεστημένο το οποίο μπορεί να υπάρχει εντός του Υπουργείου Πολιτισμού. Είμαστε όμως απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τέτοιες τομές και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του πολιτισμού όπως το έχει επιμεληθεί η Όλγα η Κεφαλογιάννη γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι η μεγάλη κρυμμένη ανεκμετάλλευτη δύναμη αυτής της χώρας», υπογράμμισε.