Skip to main content

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Μείωση φόρων με συμμάζεμα του Δημοσίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε στο Thessaloniki Summit, με ακροατήριο αποτελούμενο από οικονομικούς παράγοντες, πολιτικούς και τοπικούς φορείς.

Χωρίς τοποθέτηση ή κεντρική ομιλία, με χαλαρό, παρά τις... γραβάτες, ύφος και άμεσες ερωταπαντήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε ως συνεντευξιαζόμενος και... ανακρινόμενος από τους βιομηχάνους, κατά την παρουσία του στο Thessaloniki Summit.

Σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από οικονομικούς παράγοντες, πολιτικούς και τοπικούς φορείς, τον ρόλο του δημοσιογράφου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιο Σαββάκη, έπαιξαν οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Μυλωνάς και Νίκος Πέντζος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Ανδρέας Δημητρίου.

«Το γεγονός ότι τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα από πέρσι δε σημαίνει ότι πηγαίνουν καλά. Μασάζ στους αριθμούς κάνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του κ. Σαββάκη, που ήταν τόσο... προβοκατόρικη, που έκανε τον πρόεδρο της ΝΔ να τον ρωτήσει (χαριτολογώντας) αν ανέλαβε να εκτελέσει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα συνειδητά με υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει μεταρρυθμιστική αξιοπιστία γι' αυτό και μας δέσμευσαν με τέτοια πλεονάσματα. Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους, αρχικά τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο επιχειρήσεων. Θα εξοικονομήσουμε δαπάνες από συμμάζεμα του Δημοσίου. Από το 2018 και μετά χρειαζόμαστε να κάνουμε ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι το εθνικό σχέδιο για να προχωρήσει η χώρα μετά το 2018. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, εμείς έχουμε μεσοπρόθεσμο σχέδιο για μετά το 2018. Κι αυτό το σχέδιο είναι μεταρρυθμιστικό, σχέδιο μεταρρυθμίσεων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.



Το όποιο πλεόνασμα πάνω από τους στόχους πετύχουμε ως κυβέρνηση θα κατευθυνθεί σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αυτή είναι η πολιτική που θα διεκδικήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπληρωθεί το χρέος δεν είναι μέσα από υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά μέσα από υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. Μέτρα υπάρχουν ακόμη και για το 2018 είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η έξοδος από το μνημόνιο είναι στα λόγια. Στην πράξη είμαστε δεσμευμένοι σε σκληρά μέτρα. Ακόμη και όσοι πληρώνονται με 500 ευρώ θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο. Άρα η συζήτηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δε λέει τίποτα στους πολίτες εφόσον έχουν μπροστά τους μέτρα για το 2019 και το 2020 που πλήττουν πρώτα από όλα τους πιο φτωχούς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα μέτρα που ως κυβέρνηση θα λάβει για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την άρση των εμποδίων που βάζει το κράτος στην επιχειρηματικότητα.

Μια σειρά από επιτυχημένες επιχειρήσεις δανείζονται σήμερα με κόστος πολύ χαμηλότερο από το κόστος με το οποίο δανείζεται η ελληνική κυβέρνηση. Δείγμα της εμπιστοσύνης που υπάρχει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση εμφανίζει διγλωσσία στις επενδύσεις. Δεν μπορεί άλλα να λέει η κυβέρνηση, άλλα το κόμμα και το κόμμα να αποφασίζει τελικά. Τέτοια φαινόμενα διγλωσσίας στη δική μου κυβέρνηση δε θα τα ανεχτώ», είπε για τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε ερώτηση ακόμη και για τη δημόσια ασφάλεια (με αφορμή και την υπόθεση Λεμπιδάκη), στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι είναι η πιο σημαντική υπηρεσία που οφείλει το κράτος να προσφέρει στους πολίτες του. Συνεχάρη εκ νέου την ΕΛΑΣ για την υπόθεση Λεμπιδάκη και τόνισε πως τα ζητήματα ασφάλειας είναι πρώτης προτεραιότητας για τη ΝΔ. «Πολίτης που δεν είναι ασφαλής δεν είναι ελεύθερος. Κι επίσης το θέμα έχει ταξικό χαρακτήρα, διότι οι πιο ανασφαλείς είναι όσοι ζουν στην ύπαιθρο και σε φτωχές υποβαθμισμένες συνοικίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Φαινόμενα όπως ο δημόσιος προπηλακισμός ή ο τραμπουκισμός μέσω απειλών όπως του καθηγητή Συρίγου δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Είναι φαινόμενα μιας κουλτούρας βίας που καλλιεργήθηκε στα πανεπιστήμια. Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από εμάς. Ο νόμος του ασύλου θα αλλάξει ώστε η αστυνομία να μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα όποτε τελούνται αδικήματα. Ο νόμος ισχύει για όλους. Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι ιδεών. Καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει θύμα βίας. Αυτοί που καλλιεργούν αυτό το κλίμα έχουν συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.