Skip to main content

Μητσοτάκης από Ξάνθη: Η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις συνθήκες

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης

Στις καθαρές θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης.

«Από τη Θράκη, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά κάτω από την Ευρωπαϊκή ομπρέλα του Έλληνα πολίτη, απευθύνομαι με ειλικρίνεια στους γείτονές μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θέλω να τους πω ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής μάχης. Δεν πρέπει, επίσης, να δηλητηριάζονται με μίσος γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς συμπολίτης μας που να θέλει να γίνει ποτέ εργαλείο άλλων σκοπιμοτήτων.

Και αντίθετα, η τουρκική ηγεσία θα ήταν καλό να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις Συνθήκες.

Ούτε βάφοντας αυθαίρετα στο χάρτη με κόκκινο χρώμα νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες.

Και δεν γίνεται, άλλωστε, όταν ευχαριστείς μία χώρα για τη συνδρομή της στους σεισμούς, ναι γιατί σπεύσαμε πρώτοι. Πρώτοι ήμασταν εμείς και βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό απέναντι σε μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις αυτή την κίνηση καλής θέλησης, την ίδια ώρα να προκαλείς.

Για αυτό και θέλω από εδώ, από την Ξάνθη, να επαναλάβω τις καθαρές μας θέσεις. Είμαστε συνεπείς, δεν είμαστε αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, αλλά αγκαλιάζουμε πάντα και ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης.

Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη βασική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είμαστε όμως πάντα απρόθυμοι να ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι με τη σειρά της η άλλη όχθη του Αιγαίου να φανεί προσεκτική στις λέξεις της και ελπίζω αληθινή στις προθέσεις της. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούμε με χαρά σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στη Θράκη ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας και υπογράμμισε:Εδώ στη Θράκη γεφυρώνονται οι διαστάσεις τόσο της εθνικής υπερηφάνειας όσο και της αρμονικής συνύπαρξης. Με άλλα λόγια είστε στη Θράκη ταυτόχρονα ένα φυλάκιο και μία πρεσβεία της πατρίδας

Και αντιλαμβάνεστε συνήθως καλύτερα από τον καθένα την πολιτική μας, μία πολιτική που εδράζεται στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Μία ισονομία και ισοπολιτεία για την οποία πρώτος αγωνίστηκε και επέβαλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Τόνισε ακόμη πως η Συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ανέδειξε τη Θράκη ως γεωστρατηγικό πόλο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση προστάτεψε τα σύνορα απέναντι στις μεταναστευτικές εισβολές, λέγοντας πως έμειναν απόρθητα και αναγνωρίστηκαν ως τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι «συνεχίζει να απλώνεται, παρά την λυσσασμένη αντίδραση όσων τον πολεμούν. Είναι αυτοί που έσπευσαν, έτρεξαν πρώτοι στην Ευρώπη να καταθέτουν τροπολογίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτεί, προσέξτε, η Ευρώπη, ένα τέτοιο αποτρεπτικό έργο. Να το πληρώνουμε, δηλαδή, όλοι εμείς. Από εδώ, από την Ξάνθη, τους στέλνετε μήνυμα: αυτά να τα λένε στις Βρυξέλλες, αλλά να μην έρθουν να τα πουν εδώ, στη Θράκη, στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, στον Έβρο.

Και βέβαια, στο ίδιο διάστημα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εδώ και μια δεκαετία ουσιαστικά υπολείπονταν σε πραγματικές επενδύσεις, χαλυβδώσαμε την εθνική μας άμυνα».

Εστίασε ιδιαίτερα στη γεωστρατηγική θέση της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ στη Θράκη και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι η πατρίδα μας να μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Πήραμε μια κρίση και τη μετατρέψαμε σε ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας και το αποτύπωμά μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Γιατί ακριβώς εδώ, στη δική σας περιοχή, γεφυρώνονται ιστορικά οι διαστάσεις τόσο της εθνικής υπερηφάνειας, όσο και της αρμονικής συνύπαρξης. Με άλλα λόγια, είσαστε στη Θράκη ταυτόχρονα ένα φυλάκιο, αλλά και μια Πρεσβεία της πατρίδας, και αντιλαμβάνεστε συνεπώς καλύτερα από τον καθένα την πολιτική μας. Μια πολιτική που εσωτερικά εδράζεται στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Μία ισονομία και ισοπολιτεία για την οποία πρώτος αγωνίστηκε και επέβαλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα οικονομίας και στάθηκε στον ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας: «Τον ΕΝΦΙΑ, όταν είχα έρθει εδώ στη Θράκη και σας είχα πει θα τον μειώσουμε κατά 30%, τον μειώσαμε 35%. Η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε. Ο φόρος γονικής παροχής ουσιαστικά καταργήθηκε. Κάθε γονιός μπορεί να μεταβιβάζει δωρεάν, επιτέλους, την περιουσία στα παιδιά του. Επτά, προσέξτε, επτά δισεκατομμύρια μόνιμων φόρων έφυγαν από τις πλάτες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις έως 8% στις συντάξεις τους. Και όσοι αδικούνται, γιατί έχουμε και αρκετούς τέτοιους ανάμεσά μας, όσοι αδικούνται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, ενισχύθηκαν από 200 έως 300 ευρώ και θα εξακολουθούν να ενισχύονται έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά.

Ο βασικός μισθός από τα 650 έφτασε στα 780 ευρώ. Δύο επιπλέον μισθοί, δηλαδή, το χρόνο. Και το μέσο εισόδημα έχει αυξηθεί από τον συνδυασμό μόνιμων φοροελαφρύνσεων και εκτάκτων ενισχύσεων».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η εθνική μας οικονομία -προσέξτε, αυτό έχει την ξεχωριστή του σημασία- έχει αναβαθμιστεί 12 φορές. Βρίσκεται σήμερα μισό σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και θα μου πείτε, γιατί αφορά αυτό το μέσο πολίτη; Θα σας πω γιατί. Γιατί από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα, το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα. Και αυτό θα βοηθήσει όλες και όλους. Τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους.

Και εγγυώμαι προσωπικά, ότι από την στιγμή που μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Σας το εγγυώμαι».

Για τις εργοδοτικές εισφορές ανέφερε ότι: «σε πρώτη φάση θα μειωθούν, κατά μια μονάδα. 30% θα μειώσουμε τα τεκμήρια της διαβίωσης και βέβαια το διαθέσιμο εισόδημα θα ενισχύεται διπλά από μόνιμες αυξήσεις και μόνιμες φοροελαφρύνσεις. Για την κοινωνική Ελλάδα είπα πολλά χθες. Για την υγεία, την παιδεία, την προσιτή στέγη, τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες».

Αναφέρθηκε στην υγεία, τονίζοντας «πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρώσουμε τάχιστα τις προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που υπηρετούν στο Σύστημα Υγείας και θα μονιμοποιηθούν μέσα από τις προκηρύξεις που ήδη τρέχουν.

Και ξέρω ότι πολλά από τα νοσοκομεία μας δεν είναι στην κατάσταση που τα θέλουμε. Ειδικά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα αναβαθμίσουμε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και θα επεκτείνουμε τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και για όλα τα βασικά νοσήματα».

Για την παιδεία,  δήλωσε ότι «θα φτάσουμε τα 150 Πρότυπα σχολεία. Θα επεκτείνουμε το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά. Θα χτίσουμε πολλές φοιτητικές εστίες. Θέλω σχεδόν 10.000 φοιτητές μας να έχουν πρόσβαση σε φοιτητική στέγη, δωρεάν, για να μην επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος ενοικίων.

Και για τη νεολαία μας, για τους νέους μας, να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι από την τεράστια ανταπόκριση που μέχρι στιγμής έχει το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Πόσοι νέοι άνθρωποι έχουν σπεύσει να βρουν σπίτια τα οποία να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θα τα αποκτήσουν με χαμηλότοκο δάνειο από τράπεζα, επιδοτούμενο από το ελληνικό κράτος. Θα πληρώνουν, με άλλα λόγια, για τη δόση του δανείου πολύ λιγότερο από όσο θα πλήρωναν για να νοικιάσουν ένα αντίστοιχο σπίτι. Μόνο που τελικά, μετά από κάποια χρόνια, το σπίτι θα είναι δικό τους. 20.000 δικαιούχοι -γιατί θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος- θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και είπε χαρακτηριστικά όλη η Ελλάδα θα είναι γαλάζια το βράδυ της 21ης Μαΐου.

«Θα το ξαναπώ, κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την κάλπη. Το κακό θα έχει συμβεί πολύ περισσότερο, όταν ξέρετε ότι οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι. Θα το ξαναπώ και το εννοώ αυτό που σας λέω. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λένε. Θυμίζω ότι άλλα είπαν και άλλα έκαναν στο «δημοψήφισμα της κωλοτούμπας».

Θυμίζω ότι διαλαλούσαν τότε, τον Αύγουστο του ‘15, ότι δεν θα κάνουν νέες εκλογές και τις έκαναν. Διαλαλούσαν ότι θα μείνουν στις θέσεις τους για να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά του Καμμένου.

Όπως, επίσης, δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που δεν εμπιστεύομαι μια πολιτική φιγούρα που θέλει και πάλι να ανατινάξει τις τράπεζες και να αντικαταστήσει τις καταθέσεις των πολιτών με τυπωμένα κουπόνια. Έχουμε, λέει, το λαχείο να τυπώνει νομίσματα.

Και κάτι ακόμα. Δεν εμπιστεύομαι και όποιον αρνείται ο Πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα έχουν ψηφίσει πρώτο οι πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία δυσκολία να γεμίζουμε και τους χώρους και να ξεκινάμε τις ομιλίες στην ώρα τους. Θα σας πω μία μικρή ιστορία. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στον τόπο μου, στα Χανιά, και είπε να μιλήσει στην ίδια πλατεία στην οποία είχα μιλήσει κι εγώ. Και η ομιλία του ήταν για τις 7 και πήγε 7:30 και πήγε 8 και πήγε 8:30 και ανέβηκε στο βήμα στις 8:40, γιατί η πλατεία ήταν η μισή άδεια».