Skip to main content

Μητσοτάκης: Όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις

Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την οικονομική συνταγή που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ασκώντας παράλληλα παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

«Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες. Με σημαντικότερη αυτή του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 100 δισ. στις τράπεζες», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Όχι» άλλους φόρους και εισφορές, «ναι» σε επενδύσεις και νέες δουλειές, «ναι» σε μια υγιή επιχειρηματικότητα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θύμισε ότι έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μερισμάτων αλλά και κίνητρα όπως οι υπεραποσβέσεις.

Εκτίμησε ότι η φορολογική συμμόρφωση θα βελτιωθεί με μείωση φόρων και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα: η φορολογική διοίκηση έχει τα εργαλεία να εντοπίσει τους φοροφυγάδες.
Μίλησε για διαγραφή ανείσπρακτων φόρων, συμμόρφωση με την πενταετή παραγραφή και ένα νέο όργανο επίλυσης διαφορών. «Κάνουμε μια νέα αρχή με νέους κανόνες».

Σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος παραδέχτηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν εξασφαλίζει αλληλεγγύη γενεών και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Θύμισε ότι δεσμεύεται για ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα παρουσιαστεί σύντομα. «Το κλειδί είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν φτάνουν. Απαιτείται η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συμπράξεις αλλά και φθηνές τιμές ακινήτων.

Η χώρα χρειάζεται μια αποφασισμένη κυβέρνηση για να μη χάσει το τρένο της ανάπτυξης. «Γι’ αυτό οι επόμενες εκλογές έχουν μεγάλη σημασία». Όπως είπε, η Ελλάδα έχει πληρώσει το κόστος του λαϊκισμού και τώρα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τους μετόχους των επιχειρήσεων. «Είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να αναπαραχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ που λειτουργούσε σε κλειστή οικονομία.

«Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες», τόνισε. Η ΝΔ θα μειώσει φόρους και εισφορές, για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Η συμφωνία μας πρέπει να τηρείται αμοιβαία.

«Δεσμεύομαι να μειώσω φόρους και εισφορές, να απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εσείς θα δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα, θα πληρώνετε φόρους-εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα κάνετε συμμέτοχους τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είπε ότι δεν χωρά η ανασφάλιστη εργασία και η απασχόληση πέραν του χρόνου εργασίας. «Προσφέρετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν της εφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις, μονομερής προσφυγή στη διαιτησία και επεκτασιμότητα συμβάσεων) είπε ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να αναβιώσουν με τον τρόπο που το σχεδιάζει η κυβέρνηση. Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας που παράγει αλλά ούτε και τους εργαζόμενους, εκτίμησε.

Όπως είπε, αν γίνουν οι σωστές αλλαγές, θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για λελογισμένες αυξήσεις του κατώτερου μισθού.

Μου είναι αδιανόητο όταν πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω. Δεν θα ακολουθήσω, γιατί η ιστορία διδάσκει να μην επαναλαμβάνουμε λάθη, κατέληξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.