Skip to main content

Μητσοτάκης: Συμφώνησαν σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά

«Είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε συνθηκολόγηση και εκλογές. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η β' αξιολόγηση αποτελεί το βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται και το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει, ενδεχομένως, μια εθνική τραγωδία για το μέλλον.

Τονίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να μάθουν ακριβώς τι έχει συμφωνηθεί, ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Ελληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους, παραβιάζουν κάθε «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε και έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η αλήθεια είναι σκληρή και οι αριθμοί ακόμα σκληρότεροι για τη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. "3,6 δισεκατομμύρια είναι τα συμφωνημένα μέτρα και προστίθενται στα 9 δις μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. 12,5 δισεκατομμύρια μέτρα πήρατε. 12 δισεκατομμύρια τάζατε στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ντροπή. Ισορροπία τρόμου και καταστροφής. Συμφωνήσατε κατάργηση προσωπικής διαφοράς και μείωση αφορολόγητου...Ένας συνταξιούχος θα δει να χάνεται η δωδέκατη σύνταξη εκεί που τάζατε 13η. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και η χώρα δεν πηγαίνει πουθενά...Όσον αφορά στα περιβόητα αντίμετρα είναι αγωνιώδης η προσπάθεια να παρουσιάσετε το πακέτο ως ουδέτερο. Τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο εάν ξεπεραστεί το 3,5% πλεόνασμα. Η μείωση συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει έτσι κι αλλιώς. -Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα που να δικαιολογεί την καθυστέρηση ενός χρόνου στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Εάν είχε κλείσει, όπως προβλεπόταν, το πακέτο θα ήταν πιο βαρύ η πιο ελαφρύ; Το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο και μέσο. Η μόνη διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει στη ΔΕΗ", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε πως η οδός Πειραιώς είχε κρούσει από νωρίς το καμπανάκι του κινδύνου, όταν και τόνιζε πως η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

"Ύφεση στο τέλος του 2016. Χάθηκαν θέσεις εργασίας. Πάνω από 144.000 θέσεις από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Η ρευστότητα εξαφανίζεται, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και οι επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων. Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική, η θέση της εξαιρετικά ευάλωτη", ανέφερε, ενώ πρόβλεψε πως με το μοτίβο που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά και για το 2018.

"Βουλιάξατε την οικονομία. Πνίξατε τους πολίτες. Έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ το τελικό ρόλο του αξιολογητή των επιδόσεων της οικονομίας. Τα κάνατε θάλασσα και πήγατε τη χώρα στο βυθό. Μας οδήγησε σε πάτο ο κ. Τσίπρας. Για αυτό η κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει μέτρα υφεσιακά για μετά τη λήξη του προγράμματος. Προεξοφλείτε πως η χώρα δε θα βγει από την κρίση. Εγκλωβίσατε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος χωρίς μέτρα και δεχθήκατε τελικά μέτρα χωρίς το χρέος. Τέταρτο μνημόνιο, χωρίς λεφτά συνομολογήσατε", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

"Επιλέξατε συνθηκολόγηση, αλλά δε θα αποφύγετε τις εκλογές. Η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων έχει υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου,. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Οι πολίτες σας πλήρωσαν και σας πληρώνουν", σημείωσε.

"Για να υπάρξει ελπίδα πως η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα, πρέπει να έρθει σε όλα η πολιτική αλλαγή και γρήγορα. Μία πολιτική αλλαγή που θα φέρει στη χώρα την αλήθεια. Θα φέρει στην εξουσία τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν έχετε πλέον το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Είστε μία κυβέρνηση σε αποδομή. Δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε. Το μόνο που ξέρετε είναι να τρέφεστε από την ένταση και να συντηρείστε από το διχασμό. Η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό και όχι από σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων. Σταματήστε να βλέπετε θεωρίες συνωμοσίας. Η δική σας ανικανότητα φταίει", τόνισε και διεμήνυσε πως το αίτημα για πρόωρες εκλογές δε συνδέεται με την αξιολόγηση, καθώς ακόμα και αυτή να κλείσει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται, όπως είπε χαρακτηριστικά. "Η χώρα χρειάζεται δυναμική επανεκκίνηση", ήταν η φράση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.  

Εξεταστική και για το 1996 και για τη διετία 2015-2016

Εστιάζοντας στα της εξεταστικής για την Υγεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί, πέταξε το γάντι στη συγκυβέρνηση να στηρίξει τη γαλάζια πρόταση για να τεθούν στο μικροσκόπιο τόσο το 1996, όσο και η διετία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. "Θέλετε να υπογράψουμε κι εμείς; Μαζί σας με έναν όρο. Να μπει το 1996 και τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης σας... Ο λόγος που θέλετε να αποφύγετε το 1996 είναι για να αποφύγετε την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ευρηματικό δεν μπορώ να πω...Όταν ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ πήρατε μαζί και τις πράξεις τους. Εάν ουδέν μεμπτόν προκύψει τόσο το καλύτερο για όλους, η άρνησή σας όμως κάτι λέει", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.