Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχει λόγο υπάρξης το Ποτάμι

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την Ομογένεια.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού χάρτη, στην παραφιλολογία για δημιουργία ενός νέου κομματικού σχήματος «στα δεξιά» της ΝΔ αλλά και στις εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κεντροαριστερά, δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» σηκώνει το γάντι που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για κατάτμηση της Β’ Αθήνας.
Επαναφέρει την πρόταση, την οποία που κατέθεσε το 2016 για δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού και για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β’ Αθήνας, και ζητεί από τον Πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού.

«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά, να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα» λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την Ομογένεια.

Ο ίδιος πάντως, εμφανίζεται έτοιμος να δεχτεί το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες ώστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να περιοριστεί το «μαύρο» πολιτικό χρήμα και να διευκολύνεται η επαφή των υποψηφίων με το εκλογικό σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς ήδη έχει κάνει τους σχεδιασμούς της και δεν θα αιφνιδιαστεί από τους ελιγμούς των Τσίπρα – Σκουρλέτη. Αντιθέτως είναι αμφίβολο αν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την Κουμουνδούρου και την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού.
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις εντάσεις στο Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα δεν διστάζει να απευθύνει κάλεσμα προς εκείνους τους ψηφοφόρους που δυσθυμούν με τα ανοίγματα στελεχών του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμες από εμένα. Ενα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο. Με ενδιαφέρει», προσθέτει, «την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του», λέει χαρακτηριστικά, για να πρσθέσει μάλιστα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το κόμμα του: «Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Οπως αποκαλύπτεται, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους εταίρους ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που διαπραγματεύονται με τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες!» λέει. «Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό γίνεται. Θα το ξαναγράψουν οι Ευρωπαίοι το αναπτυξιακό σχέδιο και γι’ αυτό δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, για να μη δούμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου κειμένου. Αυτό είναι ντροπή!».

Και ο ίδιος συνεχίζει: «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ. Δεν με δεσμεύει σε καμία περίπτωση ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει και το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Για να είμαι δεσμευμένος σε μια πολιτική που θα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και που δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;» διερωτάται.