Skip to main content

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταντήσατε την πατρίδα αποικία λιτότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση, δήλωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι μετατρέπεται η πατρίδα σε αποικία λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα όχι για το χρέος αλλά για την καρέκλα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», καθώς όπως τόνισε, «λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα μνημόνια δυο - δυο και με τα δύο χέρια».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «περιαυτολογεί μιλώντας για δήθεν αυταπάτες». «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για κανονική πολιτική απάτη», συμπλήρωσε.

«Τέτοια πολιτική απάτη δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι παγιδεύει τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης».

«Εάν δεν είχαν ξεγελάσει οι Τσίπρας - Καμμένος τους Έλληνες, θα ήμασταν μία κανονική χώρα της Ευρωζώνης, όπως εκείνες που βγήκαν από το μνημόνιο», τόνισε, κάνοντας λόγο για τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι περιμένει απάντηση για τις αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμη και από αυτή που της ζητούσαν. «Το τέταρτο μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που υποστηρίζατε ότι θα προστατεύατε», σημείωσε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας και τώρα παρακαλείτε το ΔΝΤ, που θέλατε να διώξετε, να μείνει».

«Υποσχεθήκατε να τελειώνετε με το παλιό και τη διαπλοκή και αποδεικνύεστε πιο παλιοί απ' το παλιό. Αποτύχατε σε όσα υποσχεθήκατε. Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί», επεσήμανε, επικαλούμενος παλιότερες αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Πού πήγε τώρα η αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός;», διερωτήθηκε και εξαπέλυσε βέλη κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αιχμή το αφορολόγητο. «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό», υπογράμμισε.

«Από τη στιγμή που ένας Αριστερός μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας του», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μην σπεύσετε να αντιδράσετε γιατί αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου. Είναι του Μίκη Θεοδωράκη».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έφερε «τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ψηφίζονται, ύψους 4,9 δισ., είναι 9,5 φορές περισσότερα από το «mail Χαρδούβελη».

«Το μνημόνιο 4 είναι βαρύ, άδικο, χωρίς χρηματοδότηση και περιλαμβάνει 4,9 δισ. νέα μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από ένα χρόνο», συνέχισε και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα αντίμετρα, είπε πως είναι «απλά το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων». «Ξέρετε καλά ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι «το χειρότερο είναι πως τα αντίμετρα, αν εφαρμόζονταν, δεν αφορούν καν αυτούς που πλήττονται από τα μέτρα».

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι ένα 4ο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο».

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας αναφορά του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες, για να τις δείξετε δύο χρόνια μετά, μήπως να μας δείξετε τι λέγατε δύο χρόνια πριν;».