Skip to main content

Μητσοτάκης: Τι θα κάνω τις 200 πρώτες ημέρες ως πρωθυπουργός

Η Voria.gr στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφων- Τις κυβερνητικές του προτεραιότητες ανέλυσε ο αρχηγός της ΝΔ σε συζήτηση με τον Νάιαλ Φέργκιουσον

Συνέντευξη στον καθηγητή ιστορίας του Χάρβαρντ Νάιαλ Φέργκισον παραχώρησε πριν από λίγο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του δεύτερου ετήσιου συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του σκωτσέζικης καταγωγής διάσημου ιστορικού για τις πρώτες 200 μέρες της πρωθυπουργίας του (σσ: κατά το αμερικάνικο πρότυπο), ο κ. Μητσοτάκης κωδικοποίησε ως ακολούθως τις κυβερνητικές του προτεραιότητες: Αλλαγή στη φορολογία με μείωση των συντελεστών, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με έμφαση στην επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, προώθηση επενδύσεων με απλοποίηση των διαδικασιών, παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και την παιδεία και έναρξη διαδικασιών για ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον καθηγητή Φέργκιουσον είπε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους και υπογράμμισε ότι «όσο η οικονομία δεν ανακάμπτει τόσο περισσότερο οι απελπισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα θα σκέφτονται την έξοδο από το ευρώ».

Στις απαντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ακόμα και σήμερα γίνονται λάθη από τους δανειστές της χώρας αναφερόμενος στην απαίτηση για πολύχρονα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της τάξεως του 3,5%. Όπως είπε, αυτό το ποσοστό θα πρέπει να υποχωρήσει στο 1,5% με 2% και ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Σημείωσε ακόμα ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ποτέ η Ελλάδα δεν έγινε ιδιοκτήτης των προγραμμάτων προσαρμογής, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ειδικά σήμερα έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που προσπαθεί να υλοποιήσει τις φιλελεύθερες αλλαγές του τρίτου μνημονίου τις οποίες δεν πιστεύει.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό «να έρθουν ξένες επενδύσεις» κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις σε μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. «Πρέπει να βρούμε 100 δισ. επενδύσεων σε πέντε με επτά χρόνια. Θα πρέπει κάποια κεφάλαια να προέρχονται από ξένες επενδύσεις και κάποια από εγχώριες. Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια, δήλωσε υπερήφανος για την πολιτική του κληρονομιά. «Έχω αποδείξει ότι είμαι συνεπής και αποφασισμένος να κάνω μεταρρυθμίσεις. Έχω αποδείξει ότι έφερα εις πέρας μεταρρυθμίσεις. Κέρδισα τις εσωκομματικές εκλογές ενάντια στις πιθανότητες. Κινητοποίησα πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν στις ιδέες μου», τόνισε.

Επιπλέομ, χαρακτήρισε ορόσημο το 2021 γιατί «είναι η επέτειος της ελληνικής επανάστασης» και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να δει την Ελλάδα «να πραγματοποιεί ένα άλμα στο κέντρο της Ευρώπης». «Οι Έλληνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Έχουν φύγει από την Ελλάδα 300.000 νέοι ενώ το 25% του πλούτου χάθηκε».

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «όσο συντομότερα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση»