Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για το θαλάσσιο μέτωπο φέρνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Οι βασικές κατευθύνσεις του μνημονίου συνεργασίας που θα υπογράψει ο δήμος με την Παγκόσμια Τράπεζα-Το παραλιακό μέτωπο και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της αστικής ανθεκτικότητας της πόλης.

Το μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου ως εκπρόσωπος του δήμου θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Μέσω του μνημονίου θα υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, μία μελέτη για την ανασυγκρότηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ύψους 400.000 ευρώ. Στο επενδυτικό σχέδιο ουσιαστικά θα περιγράφεται με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αναπτυχθεί το θαλάσσιο μέτωπο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Η μελέτη, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και από το υπουργείο Οικονομίας. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει πολλές φορές αναφερθεί στην ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας την ανάγκη η πόλη να έρθει εγγύτερα στη θάλασσα.

Παράλληλα, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας σχεδιάζεται να εκπονηθεί ένα «Σχέδιο Εσωτερικής Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης» καθώς και μια Ανοιχτή Βάση Δεδομένων Επικινδυνότητας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα διαχειρίζεται έκτακτες ανάγκες, ανάλογες με αυτές που προέκυψαν στην πόλη κατά την κακοκαιρία στις αρχές του χρόνου. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Η χρηματοδότηση, για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου είναι εξασφαλισμένη από την Παγκόσμια Τράπεζα και παρέχεται δωρεάν.

Το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο κατά διαστήματα έχει επαφές με στελέχη του δήμου, έχει συζητήσει και τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα ή και εγκαταλελειμμένα.

Σύμφωνα με εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου προς το δημοτικό συμβούλιο, τα αντικείμενα του Μνημονίου Συνεργασίας είναι :

Α. Ανθεκτικότητα Καταστροφών.

Στους ενδεχόμενους τομείς υποστήριξης της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τον δήμο περιλαμβάνονται η χαρτογράφηση των κινδύνων, η κατανόηση και διάδοση πληροφοριών, η ιεράρχηση των επενδύσεων περιορισμού του κινδύνου, η ενσωμάτωση των πληροφοριών κινδύνου στις δημόσιες επενδύσεις, η βελτίωση και ενδυνάμωση των δυνατοτήτων απόκρισης του Δήμου μέσω ενός σχεδίου «Έκτακτης Ανάγκης και Αδιάλειπτης Λειτουργίας»

Β. Οικονομική Ανθεκτικότητα στην οποία περιλαμβάνονται:

α. ο επενδυτικός σχεδιασμός για την Οικονομική Ανθεκτικότητα και την Αστική Ανάπτυξη. Στους ενδεχόμενους τομείς υποστήριξης της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται η παροχή βοήθειας για τη δημιουργία ενός επενδυτικού πλαισίου για την ανασυγκρότηση του παραλιακού τμήματος του Θερμαϊκού, την ανάπτυξη του τουρισμού και των μικρών επιχειρήσεων καθώς και η παροχή υποστήριξης στην πόλη σε οικονομικές διαδικασίες όπως η δημοτική χρηματοδότηση και ο δημοτικός σχεδιασμός.

β. ο επενδυτικός σχεδιασμός για την Αστική Κινητικότητα. Στους ενδεχόμενους τομείς υποστήριξης της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται η θεσμική μεταρρύθμιση και η παροχή βοήθειας ως προς τον καθορισμό των επενδυτικών προτεραιοτήτων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν αποτελεί συμφωνία ή δέσμευση από κανένα από τα δύο μέρη για να ασχοληθεί ή να παρέχει υποστήριξη για οποιαδήποτε συγκεκριμένη δράση ή σχέδιο.