Skip to main content

Μόλις το 2,5% των τουριστικών καταλυμάτων πήρε τη νέα πιστοποίηση

Η ξενοδοχειακή αγορά πρέπει να καθαρίσει από τις παράνομες ενοικιάσεις. Έως το τέλος του 2017 οι πιστοποιήσεις με τα νέα σήματα ανά κατηγορία.

Θα πρέπει να σπεύσουν τα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να πάρουν τις πιστοποιήσεις και τα νέα σήματα λειτουργίας, καθώς παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της καινούργιας διαδικασίας, μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί περί τα 1.000 τουριστικά καταλύματα σε σύνολο σχεδόν 40.000 σε όλη τη χώρα.

Την παραπάνω επισήμανσης έκανε η διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αγνή Χριστίδου, σε ημερίδα για τις εξελίξεις στην ξενοδοχειακή αγορά που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Η διαδικασία της πιστοποίησης - από τα ξενοδοχεία για τα αστέρια και από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τα κλειδιά- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, με τις τουριστικές μονάδες να εντάσσονται σε ένα σύστημα ηλεκτρονικό, διαφανές ως προς τα κριτήρια υπαγωγής, τα δικαιολογητικά και την κάλυψη των απαιτήσεων κάθε κατηγορίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και μέλος διοίκησης του ΞΕΕ κ. Γρηγόρης Τάσιος προέτρεψε τους συναδέλφους του να κάνουν μέσω διαδικτύου μία προαξιολόγηση της επιχείρησής τους προκειμένου, σε περίπτωση που απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις να μπορέσουν να διεκδικήσουν, ενδεχομένως, ενισχυτικά κονδύλια από τον αναπτυξιακό και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

"Ο κλάδος πρέπει από μόνος του να "καθαρίσει" την αγορά από την παραξενοδοχεία", είπε ο κ. Τάσιος μεταφέροντας την εκτίμηση ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν περισσότερα από 1.500 καταλύματα που παράνομα διατίθενται το καλοκαίρι σαν τουριστική στέγη.

Η κ. Χριστίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία εξασφάλισης της πιστοποίησης και του σήματος από το ΞΕΕ, με ενδιάμεσους 24 εταιρείες/φορείς πιστοποίησης, αλλά έκανε επίσης αναφορά στο μεγάλο θέμα που καίει τον ξενοδοχειακό κόσμο και που είναι η επιβολή φόρου διαμονής ανά διανυκτέρευση, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

Το ΞΕΕ έχει υποστηρίξει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου- που ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, θα φτάνει έως τα 4 ευρώ στα ξενοδοχεία και έως 1,25 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια- ελέγχεται σαν αντισυνταγματικός πέραν του ότι θα πλήξει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.