Skip to main content

MOMus: H ισχύς εν τη ενώσει για τα μουσεία της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Μεγάλη στιγμή χαρακτήρισε η Λυδία Κονιόρδου τη συνένωση των μουσείων της πόλης - Θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς υπεγράφη σήμερα παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης µε τα ιδιαίτερα τµήµατά του - το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης - και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης υπό έναν ενιαίο Μητροπολιτικό Οργανισµό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Μεγάλη στιγμή χαρακτήρισε η Λυδία Κονιόρδου τη συνένωση των μουσείων της Θεσσαλονίκης μιλώντας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

«Η Θεσσαλονίκη δείχνει τη μεγάλη και βαθιά συνειδητοποίηση πως ενωμένοι και με καλή πίστη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα μοναδικό, σχεδόν συμβολικό, παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η χώρα.



«Παρόλο που δεν είμαι ευαίσθητος, η σημερινή ημέρα είναι για εμένα πολύ συγκινητική», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης κάνοντας παράλληλα, ως ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μια αναδρομή στην ιστορία δημιουργίας του μουσείου.

Μιλώντας για το MOMus, ανέφερε ότι τα σχέδια για τη δημιουργία του ξεκίνησαν απο το 2010-2011 με έναν απο τους στόχους του να είναι η σχετική αυτοδυναμία των μουσείων του φορέα.

«Ελπίζουμε η παντρειά αυτή να δώσει παιδιά και τα παιδιά να είναι η δημιουργία ενός χώρου για την ανάπτυξη όλων των τεχνών», τόνισε ο δήμαρχος.

Μετά τη σημερινή υπογραφή της συνένωσης, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

Λίγα λόγια τον MOMus: Όραμα για ένταξη στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρέας Τάκης, ξεκαθάρισε ότι ο νέος οργανισμός θα προκύψει από τη συνένωση και επ’ ουδενί τη συγχώνευση των μουσείων, επισημαίνοντας ότι κανένα από τα μουσεία δεν θα εξαλειφθεί.

Κατά τον ίδιο, ο νέος φορέας θα έχει δημόσιο χαρακτήρα ωστόσο δεν θα συνεπάγεται την κρατικοποίηση των ιδιωτικών φορέων που ανήκουν στον καινούριο Μητροπολιτικό Οργανισμό.

Ανάμεσα στα θετικά της δημιουργίας του MOMus, ο κ. Τάκης, ξεχώρισε την εξοικονόμηση πόρων όχι με τη λογική των περικοπών αλλά του εξορθολογισμού των εξόδων καθώς πλέον θα υπάρχει μια ενιαία διοικητική πλατφόρμα.

Όραμα, κατά τον ίδιο, του MOMus, είναι το εγχείρημα αυτό με τη στήριξη όλων να αποτελέσει έναν δυναμικό παίκτη όχι μόνο στον τοπικό αλλά στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης.

Σε διοιηκητικό επίπεδο, το ενιαίο όργανο διοίκησης του MOMus θα είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Την ευθύνη για την εύρυθμη διοικητική και οικονομική λειτουργία θα έχει ο Γενικής Διευθυντής, ο οποίος θα προκύψει έπειτα από διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού.

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός θα έχει τρεις πυλώνες και καθένας από αυτούς θα έχει έναν ξεχωριστό καλλιτεχνικό διευθυντή:

1) Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (για τα έργα τέχνης μέχρι τη δεκαετία του '50)

2) Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (για τα έργα τέχνης μετά τη δεκαετία του '50)

3) Μουσείο Φωτογραφίας

Πολιτιστικό πάρκο μέσα στη ΔΕΘ

«Το όνειρο μου είναι να γίνει μέσα στην Έκθεση ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που θα περιλαμβάνει όλες τις συλλογές, να γίνει ένα κτηριακό συγκρότημα που αυτό μαζί με Βυζαντικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Τελλόγλειο να αποτελέσουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο τέλος της σημερινής ομιλίας του.

Στο ίδιο πνέυμα, ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ, τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου μέσα στον χώρο της έκθεσης, βασικός κορμός του οποίου θα είναι ο νέος φορέας MOMus.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι η ύπαρξη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μέσα στην έκθεση αποτελεί ένα σύμβολο της σχέσης που έχει και θέλει να έχει η ΔΕΘ με την τέχνη.

Από το βήμα της εκδήλωσης μίλησαν ακόμα η πρόεδρος ∆Σ του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, ο πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Εµµανουήλ Μαραγκούλης, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Στην εκδήλωση ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.