Skip to main content

Μονόδρομος το μνημόνιο λέει η Κατσέλη

Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως δεν ήταν επιλογή αλλά μονόδρομος.
Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας κα Λ. Κατσέλη σημειώνοντας πως δεν ήταν επιλογή αλλά μονόδρομος.

Σε συνέντευξή της στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» η κ Κατσέλη υπενθυμίζει ότι από το 2008 είχε καταγγείλει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας στη συζήτηση του προϋπολογισμού ως υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και συμπληρώνει: «Για αυτό άλλωστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, θεσμικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων με χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Το πρόγραμμα αυτό αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2010, αλλά η υλοποίησή του ανακόπηκε βίαια τους επόμενους μήνες, καθώς η κερδοσκοπική επίθεση των αγορών οδήγησε τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με την κατακόρυφη άνοδο των spreads η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί με λογικό κόστος από τις διεθνείς αγορές για να καλύψει μισθούς και συντάξεις».

Τονίζει ότι ο συνολικός δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί για το 2010 θα επιτευχθεί, ακόμα και αν υπάρχει μια μικρή απόκλιση στο σκέλος των εσόδων, αυτή αναμένεται να υπερκαλυφθεί από τη μεγάλη μείωση δαπανών.

Επικρίνει και τον πρόεδρο της ΝΔ για την πολιτική του γραμμή σε σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ λέγοντας «περίμενα από τον κ. Σαμαρά να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις πολιτικές και πρακτικές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τον περίμενα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία. Περίμενα να μη λαϊκίζει ανεπίτρεπτα, υποσχόμενος τη μείωση του ελλείμματος σε έναν χρόνο! Τον περίμενα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική με στόχο το δημόσιο συμφέρον».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων του μνημονίου η υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι θα δώσει ανάσα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Εφόσον δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από αυτά που ήδη έχουν προγραμματιστεί, δεν τίθεται σήμερα τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ούτε για πρόσθετα μέτρα ούτε για επιμήκυνσή τους. Όσον αφορά σε πιθανή επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, αυτή δεν είναι αναγκαία για την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά εάν αυτό αποφασιστεί, θα δώσει μεσοπρόθεσμα μία ανάσα στην αναπτυξιακή πορεία».

Υπογραμμίζει τις τρεις προτεραιότητες για την ανάπτυξη λέγοντας:

Πρώτον, ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Δεύτερον, στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας με άμεση απλοποίηση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, άμεση προώθηση και υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Τρίτον, επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, διαφάνεια στην τιμολόγηση και ισχυρή επιτροπή ανταγωνισμού. Πάνω απ΄ όλα διάλογος και συνέργιες μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων, και σταθερότητα στο νέο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας η κ Κατσέλη τονίζει ότι το σχέδιο ήδη υλοποιείται με τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί και αφορούν 600.000 συμπολίτες μας. Σύμφωνα με την υπουργό βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας, η ένταξη στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για τους νέους, η επανένταξη ευάλωτων ομάδων στην ενεργό οικονομική ζωή, η στήριξη της κοινωνικής εργασίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. «Με την αποτελεσματική ενεργοποίηση των κοινωνικών πόρων του ΕΣΠΑ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τους ανθρώπινους πόρους ύψους 3 δισ. υλοποιούμε προγράμματα προς αυτές τις κατευθύνσεις προς όφελος 600.000 συμπολιτών μας» υπογράμμισε η κα Κατσέλη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας για χορήγηση μικροπιστώσεων και δανείων με ευνοϊκούς όρους, καθώς και αποκεντρωμένες υπηρεσίες μιας στάσης, κοινωνικά δηλαδή ΚΕΠ για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών πληροφόρησης, ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Καταλήγοντας, επισήμανε πως βασική προϋπόθεση είναι η στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον ιδιωτικό τομέα, την εκκλησία, αλλά και όλες τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».