Skip to main content

Moody΄s:Μείωση των χρηματοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία

Η Moody΄s προειδοποιεί ότι θέτει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, με προοπτική υποβάθμισης.
Με αρνητική προοπτική αξιολόγησε το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα, ο διεθνής οίκος Moody΄s, επισημαίνοντας πως μετά από αρκετά χρόνια δυνατής οικονομικής ανάπτυξης, η βουλγαρική οικονομία επηρεάστηκε, σε σημαντικό βαθμό, από την παγκόσμια οικονομική κρίση και εισήλθε σε περίοδο ύφεσης το 2009.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τηνπαρουσία τους στη βουλγαρική αγορά, κάθε στοιχειώδης (χρηματοδοτική)στήριξη που παρέχουν ενδέχεται να περιοριστεί το 2010, δεδομένων τωνδυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εσωτερική αγορά, τονίζεται σε άλλοσημείο της έκθεσης της Moody΄s, που μεταδίδει το ειδησεογραφικόπρακτορείο «ΒΤΑ».

Σύμφωνα με τη Moody΄s, από το τέλος του 2008 η πιστωτική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της νωθρής ζήτησης και των πιο προσεκτικών και αυστηρών όρων και δανειοδοτικών πρακτικών που έλαβαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Moody΄s προειδοποιεί ότι θέτει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, με προοπτική υποβάθμισης.

Όπως, εξάλλου, προκύπτει από την ίδια έκθεση, η παρουσία ξένων «παικτών» στη βουλγαρική αγορά (στις εγχώριες τράπεζες αντιστοιχεί το 30% του συνόλου του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, τα τελευταία έτη, στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών και της ποιότητας των προϊόντων στον τραπεζικό τομέα.