Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
x

MOODY'S: ΣΕ 12 - 18 ΜΗΝΕΣ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ELA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Tα μέτρα βελτίωσης του ισολογισμού της Εθνικής Τράπεζας έχουν θετικές επιπτώσεις στο χρηματοδοτικό προφίλ , σύμφωνα με την την Moody's.

Θετική (credit positive) για την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας, χαρακτηρίζει η Moody’s την πώληση των θυγατρικών στη Βουλγαρία, εκτιμώντας παράλληλα, ότι σε 12 - 18 μήνες θα γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα, η οποία θα έχει αποπληρώσει τον δανεισμό μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, τα μέτρα βελτίωσης του ισολογισμού της Εθνικής Τράπεζας έχουν θετικές επιπτώσεις στο χρηματοδοτικό προφίλ και ενισχύουν την κεφαλαιακή βάση, αντιμετωπίζοντας τις βασικές προκλήσεις.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η Εθνική ολοκλήρωσε την πώληση του 99,91% της Bulgarian Bank A.D. και του 100% της Interlease EAD, εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100 μονάδες βάσης και τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο δανεισμός της τράπεζας από τον ELA ανερχόταν στα 5,6 δισ. ευρώ ή περίπου στο 7,4% του συνολικού της ενεργητικού.

«Η μείωση του ELA, ο οποίος κοστίζει σήμερα 1,5%, θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια και την κερδοφορία της» καταλήγει η Moody’s.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ