Skip to main content

Μορατόριουμ στην άντληση πετρελαίου σε βαθιά ύδατα ζητά η ΕΕ

Υπέρ της αναστολής των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στα βαθιά ύδατα στην ΕΕ τάχθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και παρά την αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου
Υπέρ της αναστολής των πετρελαϊκών γεωτρήσεων στα βαθιά ύδατα στην ΕΕ τάχθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και παρά την αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου και πολλών χωρών μελών.

Το κολέγιο των 27 επιτρόπων ενέκρινε το σχετικό κείμενο που συνέταξε ο επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, όπως ανακοινώθηκε από ευρωπαϊκές πηγές. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βρετανή Κάθριν ΄Αστον, της οποίας η χώρα εκμεταλλεύεται πολλές εξέδρες γεώτρησης, εξέφρασε μεν τους δισταγμούς της, αλλά δεν αντιτάχθηκε στην έγκριση της πρότασης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής τον Ιούλιο, έπειτα από την καταστροφή που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την έκρηξη στις 20 Απριλίου σε εξέδρα γεώτρησης της εταιρείας ΒΡ ανοικτά της Λουϊζιάνας.

Πλέον η πρόταση τούτη απομένει να συνταχθεί σε νομοσχέδιο, στη μορφή του οποίου θα έχουν λόγο το Ευρωκοινοβούλιο και καθένα από τα κράτη μέλη. Μολαταύτα, η ιδέα για ένα μορατόριουμ έχει απορριφθεί από τις κύρια ενδιαφερόμενες χώρες, όπως η Βρετανία, η οποία διατηρεί πλείστες εξέδρες στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοικτά της Σκοτίας.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν την πρόταση και οι Ευρωπαίοι βουλευτές, με πλειοψηφία 323 ψήφων κατά έναντι 285 υπέρ. Όλως αντιθέτως οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν την απόφαση για ενίσχυση των κριτηρίων ασφαλείας στις εξέδρες γεώτρησης σε όλην την Ευρώπη και να αυξηθούν οι αποζημιώσεις που θα υποχρεούνται να καταβάλουν οι πετρελαϊκές εταιρείες.